(Video) Zoran Meter: Rusi i Amerikanci: od suradnje u svemiru do ludosti na Zemlji

Foto: spaceflightnow.com

I dok posljednjih desetak godina američko-ruski odnosi proživljavaju svoju duboku krizu, najveću od hladnog rata 70.-ih godina prošloga stoljeća, te su na Zemlji te dvije države puno prije otvoreni neprijatelji negoli snošljivi partneri, jedno područje suradnje između dviju velesila svo to vrijeme ostaje gotovo netaknuto – ono u sferi svemirskog istraživanja. Naravno, to uopće nije slučajno jer se za takav – pozitivan scenarij razvoja suradnje mora zahvaliti ne političarima, sluđenima vlastitom logikom djelovanja – na žalost, nerjetko i posve destruktivnom), već isključivo istinskim znanstvenicima, miljama udljenim od zakulisnih igara visoke politike, i koji dobro znaju kako bez zajedničkih napora i međusobne suradnje ne može biti niti stvarnog napretka (naravno, to nikako ne znači kako i u znanstvenim krugovima nema i više nego dovoljno ispolitiziranih kreatura i različitim titulama okićenih laureata koji vole bljeskove fotoaparata, u pravilu onih koji se nisu u stanju svojim stručnim, praktičnim radom afirmirati kao istinska stvarateljska elita od čijeg profesionalnog angažmana korist imaju kako nacionalne države, tako i čovječanstvo ukupno gledano).

A o nastavku tradicionalno dobre američko-ruske suradnje u svemiru, svjedoči i današnja vijest, koja govori o uspješnom prizemljenju ruskog svemirskog broda „Soyuz MS-15“ u kazahstansku stepu. U 4:54 sati prema moskovskom vremenu taj se brod odvojio od Međunarodne svemirske postaje i počeo svoj put po zemljinoj orbiti, da bi se konačno prizemljio u 8:16 sati. S MSP vratilo se troje astronauta: Rus Oleg Skripochka i dvoje Amerikanca – Endrew Morgan i Jessica Meyer, dok su na Međunarodnoj postaji ostali Rusi Anatoly Ivanishin i Ivan Wagner, te Amerikanac Chris Cassidy.

Skripochka i Meyer u svemirskoj postaji nalazili su se od 25. rujna, a Morgan od 20. srpnja prošle godine. Posebnost današnjeg prizemljenja astronauta ogleda se u tome što su oni Zemlju napustili „zdravu“, a vratili se na nju „zaraženu“ koronavirusom COVID-19. Satisfakcija astronautima jedino je ta da su u svemirskom prostoru bili sigurni od opake infekcije koja je gotovo u potpunosti paralizirala ljudski život. A da se i oni ne bi pridružili sve većem broju zaraženih Zemljana pobrinuli su se ruski stručnjaci koji su dočekali „zvjezdane putnike“ i osigurali ih od moguće infekcije. Nakon medicinskih provjera astronauti će helikopterima biti prebačeni u rusku svemirsku postaju Bajkonur smještenu u Kazahstanu, odakle će se vratiti u Moskvu, odnosno SAD.





 

 

Komentari

komentar





You may also like