VUČIĆ – KURTI, „zagrijavanje pred odlučujuću utakmicu“

Profesor na vašingtonskom Sveučilištu John Hopkins i osoba bliska američkom političkom vrhu – Daniel Serwer, uvjeren je kako će do sporazuma između Beograda i Prištine doći, ali ne idućih mjeseci.

Naime, on je u intervjuu za Glas Amerike ocijenio da je nedavni susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija pozitivan signal, ali je mišljenja da nije dobro to što obojica, “imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom kontekstu“.

Podsjeća da je Vučić jasno stavio do znanja da nije spreman poduzeti, kako se izrazio, “odvažne korake poput priznavanja nezavisnosti Kosova“, prije idućih predsjedničkih izbora u Srbiji.

Kada je riječ o Kurtiju, tu postoji nekoliko pitanja. Što može očekivati da će dobiti iz svega ovoga. Postavit će to pitanje i na njega će tražiti odgovarajući odgovor“, rekao je Serwer.

Iako je uvjeren da će do rješenja doći, Serwer smatra kako je prije toga potrebno da se dogodi mnoštvo stvari, pri čemu posebno misli na “priznanje Beograda da je izgubio suverenitet nad Kosovom“.

Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati Kosovom. O tome nema govora, ali mislim da mogu biti prijateljske zemlje i nadam se tome. Nema smisla da se diplomatski ili vojno sukobljavaju“, uvjerava Serwer.





U tom je kontekstu zanimljivo/indikativno kako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će 22. lipnja biti održana sjednica Skupštine Srbije na kojoj će “detaljno i temeljito” govoriti o dijalogu s Kosovom.

Naime, Vučić je 16. lipnja u televizijskom obraćanju izjavio kako će tada “biti razmatrano svako pitanje od ključnog značaja za situaciju na Kosovu“, te da će govoriti o planovima i idejama Srbije, ali i o “objektivnoj situaciji s kojom se Srbija suočava u međunarodnoj zajednici“.

*





Ujedno, u ovom je kontekstu zanimljivo i da je u srijedu Republika Hrvatska počela s poticanjem posljednjih članica EU-a da priznaju neovisnost Kosova, po izjavi šefa hrvatske diplomacije Gordana Grlića Radmana.

Naime, Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju je priznalo stotinjak zemalja, uključujući sve članice EU-a osim Cipra, Grčke, Rumunjske, Španjolske i Slovačke, pa „Hrvatska potiče ostalih pet članica EU-a da priznaju Kosovo, jer bi to pridonijelo stabilizaciji regije i samoga Kosova“, kako je to izjavio novinarima Grlić Radman, na međunarodnoj konferenciji GLOBSEC u Bratislavi.

Ministar je, također, na tu okolnost – priznanja Kosova i uopće zapadnog Balkana izjavio da “Teritorijalnu cjelovitost država Balkana treba očuvati i poštivati, dakle bez prekrajanja granica kako smo čuli zadnjih mjeseci kolanjem nekih famoznih non-papera koji su bili usmjereni u tom pravcu“.

*

I kao zaključak, s obzirom na gore iznijete premise, možemo navesti činjenicu kako za prijem Kosova u NATO – ono treba biti priznato od strane svih članica Sjeverno-atlantskog saveza!

 

 

Komentari

komentar

You may also like