Vučić: Srbija neće ostaviti Republiku Srpsku. Gdje je ključ rješenja?

Je li moguće “zamrzavanje” primjene Inzkovog zakona?

Beograd neće ostaviti Republiku Srpsku (RS) bez gospodarske i druge potpore:  izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirajući unutarnju političku krizu u susjednoj BiH. Obećao je kako će u bliskoj budućnosti predstaviti svoj plan za daljnji dijalog s Bošnjacima.

“Ne uplićem se u mjere ili protumjere. To se događa u drugoj zemlji, ali mi smo o svemu obaviješteni i promatramo situaciju. Svi znaju kako ne možemo ostaviti Republiku Srpsku bez ekonomske i druge potpore Srbije”, izjavio je Aleksandar Vučić, ocijenivši atmosferu u BiH “najeksplozivnijom od kraja rata i potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma”.

“Nadam se da svi razumiju kako su mir i stabilnost naši prioriteti. Moramo razmišljati o gospodarstvu i kako živjeti zajedno”, kazao je srpski predsjednik.

Podsjećam kako je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, čiji mandat istječe 31. srpnja, 23. ovog mjeseca svojim dekretom uveo kaznenu odgovornost za „poricanje genocida i veličanje ratnih zločinaca“, koja na snagu stupa s današnjim danom. Taj je potez visokog povjerenika izazvao oštru reakciju predstavnika svih parlamentarnih stranaka i čelnika RS. Oni su se, kao protuodgovor, složili o izmjeni kaznenog zakona tog BiH entiteta kojim bi se predviđala kazna zatvora za sve one koji RS ili srpski narod nazivaju genocidnim. Istodobno, od jučer, 27. srpnja, predstavnici RS odbijaju sudjelovati u radu državnih tijela BiH, čime su ona de facto paralizirana jer donošenje odluka u njima zahtjeva konsenzus predstavnika svih triju konstitutivnih naroda u BiH.

Također podsjećam kako se 30. srpnja u Banjoj Luci održava za javnost zatvorena sjednica parlamenta Republike Srpske, čiji se zaključci i potezi očekuju s velikim zanimanjem.





Ali također treba kazati kako se, sasvim sigurno, paralelno s tim, u velikoj tišini odvijaju zakulisne diplomatske aktivnosti na međunarodnim i unutar-BiH razinama kojima je cilj spriječiti bilo kakve ishitrene i nepopravljive poteze koji bi stanje u toj zemlji odvele u sunovrat i kataklizmu, i vrlo vjerojatno do njenog konačnog raspada.

Je li možda moguća opcija da se navedeni „Inzkov zakon“ na neki način „zaledi“ tj. njegova primjena privremeno odgodi bez ukidanja istog (ovo „privremeno“ u tom slučaju trebalo bi promatrati kao „zauvijek“) samo je moje glasno razmišljanje. Ali, objektivno – drugog načina, ako se na najbezbolniji način želi riješiti ovaj problem – ne vidim na političkom horizontu.

Jer ako bi se sporni zakon kojim slučajem povukao – to bi značilo poraz međunarodne zajednice i izazvalo rezignaciju bošnjačkog stanovništva, a ako bi se ustrajalo na njegovoj provedbi – do krajnosti bi radikaliziralo srpske stavove u RS, a moguće i one u Beogradu.





Ključno je pitanje ipak ono, što međunarodne silnice s BiH u konačnici žele? Zamrznuti (ne)red, uređenu državu ili raspad (dogovorni ili kaotični)? O tome lokalni igrači, koliko se god pravili utjecajni, snažni ili odlučni, ne odlučuju.

Komentari

komentar

You may also like