WP: Trump „potkopava američku vanjsku politiku“

Medij The Washington Post, uz The New York Times, svakako je jedan je od onih američkih medija – predvodnika protu-Trumpove politike, koji su gotovo u  cijelosti angažirani u korist interesa njegovih političkih oponenata iz redova Demokratske stranke, još od samoga početka Trumpovog preuzimanja vlasti 1. sijčnja 2017.g., a da ne govorimo i u vrijeme predizborne kampanje godinu dana ranije. U toj protu-Trumpovskoj kampanji permanentna analiziranja odnosa i političkih poteza američkog predsjednika prema Rusiji bila su i ostala temelj na kojemu se zasnivaju njihovi napadi na američkoga čelnika i koji mu, onda, i de facto „vežu ruke“ u bilo kakvim nastojanjima koja bi išla u smjeru pokušaja normalizacije američko-ruskih odnosa. Odnosa, koji su već predugo „zatrovani“, i zbog čega takvo stanje više ne šteti isključivo ruskim, već i samim američkim interesima u svijetu – poglavito u kontekstu upravo pokrenute američke široke protu-kineske fronte na globalnoj razini.  

Tako se i opet, po tko zna koji put, u svom subotnjem članku The Washington Post iznova vraća Trumpu i njegovoj politici prema Moskvi, navodeći kako predsjednik SAD-a nema strateški pristup u vođenju politike prema Rusiji. WP se pritom poziva na bivšeg djelatnika washingtonske administracije visoke razine, koji govori u uvjetima konspirativnosti.

Taj izvor navodi kako Trump istina „ne želi da se Rusija njemu grubo obraća“, ali i tvrdi kako „Trump potkopava (vanjsku) politiku SAD-a“ i ne provodi kontinuiranu vanjsku politiku prema Rusiji. „Raznoglasja između Trumpa i predstavnika njegove administracije oko Rusije maskiraju odsustvo strateškog pristupa prema Moskvi“.

Podsjećamo: prema krajem srpnja provedenom istraživanju javnoga mišljenja od strane američke televizije ABC i istraživačkog centra Ipsos, oko 63% Amerikanaca ne odobrava Trumpovu politiku prema Rusiji. Pritom njih oko 36% tu Trumpovu politiku ocjenjuje pozitivno. Dakle, pritiskanje Trumpa „ruskom polugom“ provjeren je recept koji u američkoj javnosti djeluje pozitivno po njegove unutarnje protivnike. Koliko će taj segment djelovati na epilog samih predsjedničkih izbora koji se održavaju početkom studenog teško je reći, ali će u simbiozi s velikom koronakrizom i isto takvim padom američkog gospodarstva Trumpu nedvojbeno povećati probleme.

Bilo bi zanimljivo vidjeti reakciju glasnih kritičara Trumpove ruske politike, kada bi on, recimo, izjavio kako će Rusiji sutra objaviti rat. Kao i obično, ti i njima slični, vjerojatno bi se sakrili u mišije rupe, uzaludno čekajući da se raziđe radioaktivni oblak i prašina nakon „kontroliranog“ atomskog rata za kojega pojedini od njih čak i misle da ga je moguće dobiti. Ali to su već američke unutarnje dubioze, odavno izišle iz okvira racionalnoga, i koje oni sami moraju rješavati. Jer to sigurno niti hoće niti mogu učiniti Rusija ili ključne međunarodne političke organizacije.

Komentari

komentar





You may also like