Z. Meter: Egipat, Njemačka i Francuska traže obnovu izraelsko-palestinskog mirovnog procesa

Trumpov bliskoistočni mirovni sporazum, poznat i kao „Abrahamov sporazum“, koji uključuje pomirbu između Izraela i ključnih arapskih zemalja, za posljedicu je imao eroziju solidarnosti prema Palestincima i zanemarivanje mirovnog procesa koji bi bio usmjeren na rješavanje njihovog višedesetljetnog problema koji opterećuje ne samo bliskoistočne, već i odnose u čitavom svijetu. Tradicionalno, ključne zemlje EU  imaju veliko razumijevanje za palestinske stavove po pitanju ostvarivanja njihovih prava nakon uspostave moderne izraelske države 1948. g., a da i ne govorimo o islamskim zemljama izvan bliskoistočne regije.

Drugim riječima „Abrahamov sporazum“ uvjerio je Izrael kako se on može uspješno integrirati u spomenutu regiju i bez rješenja palestinskog pitanja, i da mu se oko toge ne treba previše žuriti.

Međutim, teško da će se politika „odlaganja“ moći voditi u beskonačnost, kako je to, očito, zamislila vlada premijera Benjamina Netanjahua, uživajući u bezrezervnoj potpori Trumpove administracije.

Naime, početkom ovoga tjedna, na inicijativu Egipta (tradicionalnog saveznika Palestinaca ali i zemlje koja je prva potpisala mirovni sporazum s Izraelom još davne 1979. g. u američkom Camp Davidu, a  sada s Izraelom usko surađuje i po energetskim projektima u Istočnom Sredozemlju), održan je susret  s ministrima vanjskih poslova Njemačke, Francuske i Jordana. Cilj sastanka bio je „udahnuti novi život“ u zamrli mirovni proces o palestinskom pitanju. „Duh pokretač“ ovog sastanka nesumnjivo je smjena na vrhu američkog establishmenta tj. skori dolazak u Bijelu kuću nove, Bidenove administracije. Jer američki demokrati su tradicionalno osjetljiviji na palestinsko pitanje, iako im sigurno neće padati na pamet u pitanje dovoditi postignuća Donalda Trumpa koja se odnose na „pacifikaciju“ Bliskog istoka kroz politiku izraelsko-arapske pomirbe. Upravo Bidenov dolazak na vlast u SAD-u spomenute europske zemlje i dvije spomenute arapske zemlje – susjede Izraela, vide kao šansu za izvlačenje Palestinaca iz izolacije u koju ih je stavila Trumpova administracija.

U izjavi predstavnika četiriju država sudionica kairskog sastanka,