Z. Meter: Eksplozije u UAE, kao kazna za mirovni sporazum s Izraelom?

U UAE danas su se dogodile dvije snažne eksplozije: u prijestolnici Abu Dhabiju i turističkom središtu Dubaiju. Poginula je jedna a ranjeno više osoba.

Prva eksplozija dogodila se u Dubaiju, rano ujutro, u jednom restoranu gdje i je i poginula jedna osoba, navode lokalni mediji.

U Abu Dhabiju eksplozija se dogodila u bistrou KFC i restoranu Hardees, u Ulici Rashida bin Saida, a tom je prilikom lakše i srednje-teško ranjeno više osoba. Stanovnici obližnjih zgrada bili su evakuirani.

Spomenuta ulica vodi prema zračnoj luci, gdje uskoro moraju izraelskim zrakoplovom stići američki i izraelski visoki politički službenici, vezano uz postizanje mirovnog sporazuma između UAE i Izraela, o čemu smo pisali u prethodnoj vijesti (vidi poveznicu ispod teksta).

Pojedini bliskoistočni mediji i arapske društvene mreže već plasiraju teze kako iza ovih eksplozija moguće stoje iranske tajne službe, s obzirom na ranija upozorenja Teherana, kako će UAE u slučaju potpisivanja sporazuma s Izraelom čekati „opasna budućnost“.

Naravno, nije Iran jedini koji se tom sporazumu protivi i smatra ga izdajničkim, prije svega po palestinski narod. Isto smatraju i Turska, ali i tzv. arapska ulica (obični narod) diljem Bliskog istoka, uključno i njegove vjerske vođe. A radikalnih elemenata u sunitskom islamu, kao i u onom šijtskom, sasvim je dovoljno da se aktivno usprotive navedenom sporazumu – prije svega terorističkim akcijama, što i najbolje znaju.





Ovakvi događaji, poput današnjih eksplozija u UAE – ukoliko bi postali učestali, po tu bi zemlju mogli imati velike gospodarske posljedice – prije svega po razvijeni turistički sektor, jer je teško pretpostaviti kako će inozemni gosti i bogata svjetska klijentela u takvim uvjetima nastaviti s masovnim dolascima u tamošnja mondena okupljališta. Osim toga, destabilizacija sigurnosnog stanja može imati ozbiljne posljedice i za inozemne investicije koje su u toj zemlji goleme – prije svega u sferi građevinarstva, infrastrukture i turizma. Zato je za očekivati, ako se mirovni sporazum s Izraelom službeno i potpiše (a teško da će biti drugačije jer za to snažno lobira američka administracija na čelu s Donaldom Trumpom) i snažno jačanje sigurnosnih mjera u toj bogatoj arapskoj zaljevskoj monarhiji. Današnje eksplozije, u inače mirnim i stabilnim Emiratima, ozbiljno su upozorenje ali i veliki sigurnosni izazov za tamošnju vladu.

Zato pomalo ironično djeluje natpis “mir” na izraelskom civilnom zrakoplovu, kojim danas u UAE stiže izraelska i američka delegacija – napisanom na arapskom, hebrejskom i engleskom jeziku. Jer da je mir na Bliskom istoku, prije svega po pitanju arapsko-izraelskih odnosa tako lako postići, kako se to sada želi planovima Trumpove administracije (snažno usuglašenim s izraelskim državnim vrhom i interesima te zemlje)  – to bi već odavno bilo učinjeno i postignuto. Međutim, stvarnost i okolnosti u regiji puno su teže i kompliciranije od želja političara – ma koliko one iskrene bile.

Američki i izraelski državni službenici danas stižu u UAE. Tema – mirovni sporazum





 

 

Komentari

komentar

You may also like