Z. Meter: Senzacionalni intervju iranske političarke: Iran mora priznati Izrael

Najmanje što bi prosječan čovjek očekivao da može čuti od nekog iranskog političara (ukoliko se, naravno, ne radi o disidentu koji živi u nekoj od Zapadnih demokracija), u toj „mračnoj“ i „totalitarnoj“ zemlji (iako to u potpunosti nije baš tako, bez obzira na njen teokratski društveni ustroj), jest nešto što bio išlo u korist izraelskih interesa. A upravo se to i dogodilo.

Naime, prije nekoliko dana iranski medij Arman-i Melli daily objavio je senzacionalan intervju s Faezah Hashemi-Rafsanjani, kćerkom bivšeg predsjednika te zemlje Akbara Hashemija Rafsanjanija (1989.-1997.).

U spomenutom intervjuu gospođa Faezah je pozornost brojnih medija privukla svojim odgovorima na pitanja o Izraelu, njegovoj opstojnosti i priznanju od strane pojedinih arapskih država, koje je u posljednje vrijeme učestalo.

Odgovarati na ta pitanja ona je počela korištenjem klasičnih iranskih dogmi o „cionističkom režimu koji sada okupira palestinske zemlje, i izvrgava brutalnosti, nasilju i ubojstvima stanovnike naseljenih mjesta Palestine“. To su nepobitne činjenice, kazala je Faezah Hashemi-Rafsanjani. „Ali s druge strane, povijesna činjenica je i da je cionistička država stvorena 1948. g. prema odluci UN-a. Na njezinom teritoriju žive i Arapi i Židovi“, navodi ona dalje, i pozornost obraća na to, da se države rađaju i propadaju (i tu je opet u pravu: ne trebamo ići daleko u povijest i sjeti se nestanka SSSR-a, ČSSR, SFRJ, …). I sama je podsjetila na činjenicu da je „od dvije Njemačke nastala jedna, od jedne Koreje dvije, od SSSR-a 15 država, da je Rusija nedavno sebi priključila Krim“ i td. Podsjetila je i na Siriju i na događaje poslije „arapskog proljeća“ kada je „ubijeno pola milijuna muslimana, a izbjeglicama postali milijuni Sirijaca. „U Kini se pritišću Ujguri, naša muslimanska braća.“, izjavila je gđa. Faezah, a onda počela s kritikom iranske vanjske politike, koja ju podsjeća na „šepavu patku“, zbog mnoštva proturječnosti.

Ona vidi „asimetričnost“ u činjenici da se iranski sportaši ne mogu jedan na jedna boriti sa sportašima „cionističke države“, a da se „cionistima to ne brani“. „Asimetriju“ vidi i u iranskoj „reakciji na normalizaciju odnosa između UAE i Bahreina s cionističkim režimom“, iako pro tom ona „ne misli da su oni tako trebali postupiti“. „Ali moj je otac uvijek govorio da mi moramo ići na takve odluke koje su u našem interesu. Čak i u onim slučajevima kada se s njima teško pomiriti. I na to ja mislim kada želim ocijeniti poteze poduzete od strane arapskih zemalja prema Izraelu. Imam u vidu sporazum između Emirata i cionističkog režima, imam u vidu i posredništvo Katara između cionista i Hamasa. Pri čemu naglašavam, kako su Katar i Oman odobrili sporazume cionističkog režima s UAE i Bahreinom. Mi, što je svima poznato, imamo dobre i konstruktivne odnose i s Katarom i s Omanom“, izjavila je Faezah Hashemi- Rafsanjani.

Paradoksalno, s obzirom na službenu iransku politiku u zadnjih 40-ak godina od čuvene islamske revolucije, osim svega navedenog zvuči i njena slijedeća rečenica: „Ali mi moramo shvatiti kako je cionistički režim priznat od država koje su naši susjedi, i da će njegovo veleposlanstvo biti nama pod bokom.“
Nastavljajući isti logički slijed, Faezah Hashemi-Rafsanjani direktno je izjavila kako činjenice o postojanju Izraela, i da je tu zemlju priznao UN čija je ona i članica, Iran dalje ne može ignorirati. „Mi moramo prema tome krenuti, moramo se mijenjati a ne se oslanjati na stare dogme“, zaključila je kćer bivšeg i pokojnog iranskog predsjednika.

Tko je Faezah Hashemi- Rafsanjani?

Osim što je kćer jednog od rijetkih pragmatičnih bivših iranskih čelnika, Faezah Hashemi-Rafsanjani poznata je i popularna iranska novinarka, građanska aktivistica, već od ranije znana po „eksplozivnim“, neočekivanim i provokativnim stavovima koji ne ostaju bez odjeka u iranskom društvu, a takav će sigurno biti i spomenuti intervju.

Ona intervjue daje rijetko ali zato dugotrajno odjekuju, kako u zemlji tako i u inozemstvu. Kao takva, jasno je da je bila i ostala „trn u oku“ vladajućih struktura te zemlje, pa je u tom smislu zanimljivo podsjetiti i kako je 2012. g., još dok je njezin pokojni otac bio živ, bila uhićena i pola godine provela iza rešetaka zbog „protudržavne propagande“ tj. izvikivanja parola „provokativnog sadržaja“ u vrijeme razbijanja jednog – od policije neodobrenog prosvjeda.

Danas je Faezah Hashemi-Rafsanjani klasična feministica, koja vodi borbu za prava žena u iranskom društvu, a između ostaloga, protivi se „islamskom dress-kodu“, prepuštajući to na odabir svake žene prema svojoj volji.

Komentari

komentar
You may also like