Z. Meter: Trump prijeti potpunim prekidom gospodarskih odnosa s Kinom!

Protukineska retorika američkog predsjednika Donalda Trumpa jača sukladno približavanju predsjedničkih izbora u SAD-u početkom studenog ove godine. (nedavno sam o toj temi opširnije pisao u analizi koju možete vidjeti na poveznici ispod teksta). Također podsjećam i na prošlotjednu Trumpovu zabranu poslovanja popularne kineske platforme TikTok u SAD-u, kao i na najavu zabrane poslovanja drugih kineskih tvrtki, između ostalog i njezine mega-tvrtke Alibaba.

Međutim, na tome se, očito, neće i završiti, barem ako je suditi prema Trumpovom najnovijem intervjuu za Fox News. Naime, američki je čelnik danas upozorio kako osobno nije protiv potpunog prekida gospodarskog partnerstva SAD-a i Kine. Upozorio je kako gospodarstvo Sjedinjenih Država trpi goleme posljedice zbog kineske politike, i da ono gubi stotine milijardi dolara, a da za uzvrat ne dobiva gotovo ništa, osim proizvoda koje zemlja (SAD) može i sama proizvoditi.

Podsjećam kako su početkom 2020. godine SAD i Kina potpisali tzv. prvu fazu trgovinskog sporazuma, a do kraja ove godine dvije su zemlje planirale sklopiti i cjelokupni dugoročni trgovinski sporazum, što bi, zapravo, bio i potpuni Trumpov trijumf i ostvarenje jednog od njegovih najvažnijih predizbornih obećanja iz 2016. g. Međutim koronakriza tj. pandemija Covida-19 stvari je ne samo vratila na početak, već ih i unazadila – pojačavši u svibnju američku protukinesku retoriku do vrhunca, kroz optužbe za navodne loše kineske postupke u obuzdavanju te bolesti i njezino namjerno nepravodobno upozoravnje svijeta o mogućoj pandemiji. Porastu međusobne napetosti pridonijelo je i kinesko donošenje zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Konga, za kojega Washington smatra kako ograničava autonomiju te bivše britanske kolonije i smanjuje ljudska prava njegovih građana. Osim toga, dvije globalne mega-ekonomije jedna drugoj postojano prijete uvođenjem novih carina.

Ovdje bih dodao, kako je, općenito gledano, između potpunog prekida gospodarskih odnosa i onih diplomatskih tj. političkih – vrlo mali korak. Slijedeći, do kojega u takvim slučajevima obično dolazi – je klasični rat. Zato ćemo vidjeti jesu li ove Trumpove riječi samo nastavak predizborne retorike i načelnih prijetnji Kini unutar iste, ili iza njih stoji stvarna namjera. Prema mom (optimističkom) mišljenju ipak se radi o onom prvom jer SAD još nisu spremne za nadomjestak svega onoga što za njihovu ekonomiju znači i kinesko tržište ali i kineski proizvodi, bilo eventualnim aktiviranjem suradnje kroz neke jeftine „zamjenske“ države u koje bi se onda prebacio dio proizvodnje američkih tvrtki iz Kine, bilo kompenzacijom kroz vlastitu proizvodnju u SAD-u, koja je ipak puno skuplja. Međutim, Trumpova administracija aktivno radi na poboljšanju i stvaranju povoljnijih uvjeta za povratak američkih tvrtki iz Kine u SAD, poput uvođenja poreznih olakšica.

Ali dok se god „teren“ u potpunosti „ne pripremi“, a investitorima osigura zadovoljavajuća dobit, teško je vjerovati kako će do potpunog prekida međusobnih gospodarskih odnosa doći jer bi ono u sadašnjem trenutku samo dodatno usložnilo stanje u ionako teško posrnulom američkon gospodarstvu, kao posljedice velike epidemijske krize.

Z. Meter: SAD i EU povlače proizvodnju iz Kine! Počinje krah globalizacije





 

Komentari

komentar





You may also like