Zatupnik Bundestaga iz Zelenih o Sjevernom toku 2, ratnoj reparaciji Poljskoj, Rusiji, NATO-u …

U Njemačkoj se u jesen održavaju parlamentarni izbori. Kršćanski demokrati (CDU) gube potporu, dok rejting stranke Zeleni raste, pa postoji mogućnost  da uđe i u sastav buduće koalicijske vlade. Zeleni odavno nisu oni koji su se nekada oštro protivili establishmentu i zapravo bili klasični ljevičari i  borci protiv članstva te zemlje u NATO savezu. Danas su oni perjanica i zaštitnici interesa nove kaste krupnih biznismena okupljenih u sektoru novih tehnologija u proizvodnji čiste energije, a protiv NATO saveza nemaju ništa, štoviše, smatraju ga korisnim.

O transformaciji Zelenih, općenito, ne samo u Njemačkoj, više nekom drugom prigodom, a sada bismo se osvrnuli na zanimljiv intervjuu zastupnika stranke Zeleni u njemačkom Bundestagu Manuela Sarrazina za poljski medij Dziennik Gazeta Prawna, iz kojeg prenosimo najzanimljivije dijelove:

Na upit novinara o tome, kakav je stav Zelenih o temi ratne odštete za Poljsku Sarrazin odgovara:

„Prošle godine iznio sam nekoliko ideja s ovog područja i nadam se da će ih Vlada…, iskoristiti. Konkretno, razgovaralo se o medicinskoj pomoći preživjelim žrtvama Drugog svjetskog rata. Stavovi naših zemalja razlikuju se i to se, očito, neće promijeniti, ali ne bismo trebali izbjegavati rasprave o njemačkoj odgovornosti, kao što smo nedavno razgovarali u Bundestagu o krivnji Njemačke prema Grčkoj.“

Sljedeće pitanje odnosilo se na jednu od gorećih tema njemačko-poljskih odnosa – ruski baltički plinovod Sjeverni tok 2, o čemu je njemački zastupnik iz redova Zelenih izjavio slijedeće:

„Zeleni zauzimaju jasan stav o tome. Šteta je što se samo mi u njemačkom parlamentu odlučno protivimo ovom plinovodu. Nadam se da će se i novi kancelar usprotiviti gradnji. Čini se, međutim, da će u sadašnjoj fazi to biti teško zaustaviti, Njemačka nema odgovarajuće pravne instrumente. Čak i ako Zeleni uđu u vladu, ne mogu obećati da ćemo uspjeti. Najvažnije je to da njemačke vlasti odbijaju političku potporu projektu.”





Slijedeći upit odnosio se na njemačko-ruske odnose u smislu, kakve će se promjene u njima dogoditi ako Zeleni uđu u sastav buduće vlade?

„Njemačka politika prema Rusiji zahtijeva prilagodbu. Prije svega, potrebno je dati jasnu procjenu unutarnjeg stanja u Rusiji, kao i ruskih akcija u Srednjoj Europi i na Kavkazu. U nekim regijama svijeta trebali bismo surađivati ​​s Moskvom, ali u drugima, posebno kod naših susjeda, ona ne djeluje kao konstruktivan partner, već, naprotiv, teži destabilizaciji i djeluje protiv interesa Europske unije. Moramo djelovati odlučnije, aktivnije podržati oporbu u Bjelorusiji, kao i zemlje poput Ukrajine i Gruzije (posebno tamošnje oporbene snage). Također bismo trebali pomoći integraciji zapadnog Balkana. Uz to, moramo voditi dijalog ne samo s Kremljem i Gazpromom, kao što se to sada radi, već i u interakciji s ruskim civilnim društvom.“

Na konstataciju novinara da su se Zeleni još 80.-ih godina prošlog stoljeća protivili članstvu Njemačke u Sjevernoatlantskom savezu, slijedio je logičan upit: kakvo je vaše mišljenje sada?





„Treba nam savez. Predsjednici Putin i Trump nisu ga uspjeli podijeliti, ali situacija u organizaciji nije lagana. Vrijeme je da razgovaramo o novoj strategiji, kao i da se uključimo u razvoj europskog vojnog potencijala (bez suprotstavljanja mogućnostima NATO-a).”

– Mislite li na prijedlog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o strateškoj neovisnosti Europe, bio je slijedeći upit?

„Ovo je važna rasprava“, kratko je na njega odgovorio zastupnik Bundestaga iz redova Zelenih Manuel Sarrazin, u jučer objavljenom intervjuu za spomenuti poljski medij.

 

Komentari

komentar

You may also like