Zelenski ljut što se Biden nije s njim konzultirao prije sastanka s Putinom

U najnovijem intervjuu ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog američkom mediju Axios izneseno je nekoliko, blago rečeno čudnih teza, koje gotovo pa graniče s naivnošću, ili pretenciozno, pa čak i narcisoidno shvaćaju ukrajinsku ulogu u određivanju američke vanjske politike, uključno i one prema Ruskoj Federaciji i baltičkom plinovodu Sjeverni tok 2.

S druge strane ovo je potvrda ali i posljedica činjenice koliko je Washington od ukrajinske revolucije na ovamo „hranio“ Kijev iluzijama o nekom boljem životu koji će doći nakon ukrajinskog okretanja leđa Rusiji., i koliko je on od te zemlje gradio „utvrdu“ koja će braniti Europu i demokraciju od „predstojeće ruske agresije“. Naravno, nije potrebno posebno govoriti koliko se Washington (i to kroz obje administracije – i Trumpovu i Bidenovu) snažno protivio dovršetku izgradnje spomenutog plinovoda, pa čak zbog toga i uvodio sankcije protiv tvrtki svojih europskih saveznika i partnera koje su u njegovoj izgradnji sudjelovale. Pri tom je stalno naglašavao kako je taj plinovod štetan upravo po ukrajinske interese i njen plinovodni sustav, te da ga treba pod svaku cijenu spriječiti.

Gledano iz toga kuta izneseni stavovi Zelenskog (o njima niže u tekstu) mogu biti razumljivi s pozicije njega kao običnog čovjeka ali ne i državnika, koji bi morao znati dublje promišljati i imati puno šire geopolitičke vidike i moć spoznaje interesa globalnih sila, a ne biti fokusiran isključivo na položaj svoje zemlje i njenog okružja. Naravno, ovo ukazuje i na degradaciju strateških promišljanja i analitičkih prosudbi od strane onih u Ukrajini kojima bi to trebao biti primaran posao i zbog kojih bi, da ga oni rade profesionalno – tj. da „hladno“ i trezveno pristupaju problemima – Zelenski danas sigurno bio manje iznenađen i zabrinut.

U spomenutom intervjuu Zelenski je izjavio kako je odluka američke administracije na čelu s predsjednikom Bidenom da ne uvede sankcije protiv operatora plinovoda Sjeverni tok 2 – njemačke tvrtke Nord Stream 2 AG iznenadila Kijev. Kazao je kako je iznenađen ovom odlukom i požalio se da je o tome saznao iz medija, a ne od službenih predstavnika Washingtona.

“Uz samu odluku SAD-a, drugo iznenađenje svakako je bila činjenica da sam o tome saznao iz tiska”, izjavio je Zelenski.
“Nažalost, ovo definitivno nije usmjereno na potporu Ukrajini. Pa sam rekao da sam zaista iznenađen. Zaista sam mislio, s obzirom na Sjeverni tok 2, da su Sjedinjene Države ostale posljednje uporište (u sprječavanju njegove izgradnje, op.GN.)”, sa žaljenjem je konstatirao ukrajinski čelnik.

Zelenski je također izrazio uvjerenje da će Joe Biden pogriješiti ako se s njim ne savjetuje prije razgovora s Vladimirom Putinom koji će se održati u Ženevi 16. lipnja.
Svi ti nedavni postupci Bijele kuće “slabe povjerenje unutar Ukrajine u nepokolebljivu potporu” Sjedinjenih Država, kazao je rezignirano Volodimir Zelenski, koji je još ranije najavio spremnost za sastanak s Bidenom prije američko-ruskog summita na vrhu. Međutim i sam je bio priznao kako taj sastanak nije vjerojatan zbog Bidenovog „gustog rasporeda“.

I za sam kraj: Ukrajina je naznačena kao jedna od glavnih tema predstojećeg summita u Ženevi, od kojeg, da se odmah razumijemo – ne treba previše očekivati. Ali u svakom slučaju on će detektirati u kojem će se smjeru dalje razvijati američko-ruski odnosi, kao najbitniji za ukupnu stabilnost svijeta.

Komentari

komentar

You may also like