Zoran Meter: Coronavirus udara i po crkvi i po auto-industriji i po glupim ljudima

Globalna histerija zbog epidemije najnovije vrste coronavirusa sve više ubire danak. Tragikomične scene, u kojima se mahnito traga za ljudima s povišenom tjelesnom temperaturom po gradskim ulicama, trgovima, javnim objektima, zračnim i pomorskim lukama, graničnim prijelazima, javnim prometnim sredstvima, …, a da bi ih se, nakon detektiranja, testiralo na spomenuti virus i stavljalo u karantene do završetka roka inkubacije i td. apsurdne su same po sebi. Jer brojni stručnjaci i epidemiolozi znaju kako se na taj način, osim ubrzanog širenja kolektivne panike, ne može učiniti ama baš ništa ili, u najboljem slučaju – nedovoljno za sprječavanje širenja virusa. Posljedice ove histerije, kojoj, na žalost, sve više podliježe i Hrvatska, a poglavito one financijske, bit će vidljive tek kasnije – kada će se zbrajati gubici po mnogim gospodarskim sektorima i segmentima, a do tada će se vladajuće političke elite u zemlji i svijetu ponašati prema onoj „car je gol“. Drugim riječima, osobno će uviđati i spoznavati svu besmisao poduzimanja spomenutih mjera (koje izlaze iz okvira svih onih koje su uobičajeno potrebne  pri pojavi i preveniranju širenja sličnih virusa, poput sezonskog virusa gripe), ali će se u javnosti ponašati upravo suprotno – i dalje će provoditi spomenute tragikomične i skupe „mjere zaštite i opreza“ kako se javnost, slučajno, ne bi okrenula protiv njih i osudila ih da „ne rade svoj posao“ jer se virus eto i dalje širi. A za očuvanje vlasti i udobnih fotelja onda se i vrijedi ponašati glupo – prema „modelu“ spomenute fraze iz Andersenove bajke „Carevo novo ruho“! Jer, misle oni, narod je ionako glup i „guta“ sve što mu se servira, a što, na žalost, nije daleko od istine. A usprkos svemu, virus će se i dalje nastaviti širiti, kao što se širi i u Kini koja je poduzela do sada neviđene mjere zaštite i borbe protiv coronavirusa, gotovo po obrascu iz sličnih holivudskih filmskih umotvorina s katastrofičnim tematikama. A vrlo je moguće, da će – prema identičnom obrascu tih istih holivudskih „blockbustera“, na vrhuncu globalne krize i panike spas opet doći iz SAD-a u obliku pronađenog cjepiva koje će onda „spasiti“ i Kinu i EU i Aziju i Afriku i svima njima pokazati tko jedino posjeduje moć za spas čovječanstva i našega planeta i da se nitko nema prava suprostavljati američkoj globalnoj dominaciji, koja eto postoji jedino u svrhu ukupnog boljitka čovječanstva.

Ali ironiju na stranu. Ovdje se ipak želim osvrnuti na nešto drugo: posljedice, koje  coronavirus ima na još jedan bitni gospodarski segment – automobilsku industriju. Nakon što je zbog toga virusa već ranije otkazan veliki sajam automobila u Pekingu, koji se trebao održati u travnju, pojava njegove epidemije i u Italiji sada prijeti postati razlogom za otkazivanje jednog od najvećih svjetskih automobilskih sajmova – onoga u Ženevi. Naime, epicentar infekcije u nama susjednoj prekomorskoj zemlji zabilježen je upravo na njezinom sjeveru, na granici sa Švicarskom, gdje se već uvodi režim karantena, a u čitavoj se Italiji zaustavljaju već započete (poput venecijanskog karnevala ili milanskog Modnog tjedna, kao i kazališnih predstava u milanskoj „Scali“ ), ili odgađaju planirane javne manifestacije, a na sjeveru se zatvaraju i trgovački centri. Borbi protiv coronavirusa u Italiji priključio se i Vatikan zabranom održavanja javnih misa i pozivom vjernicima da u nedjeljnim misnim obredima sudjeluju kroz planirane televizijske prijenose. A Talijani u uvođenju tako strogih mjera zdravstvene zaštite u Europi nikako nisu usamljeni: u Barceloni je odgođena izložba Mobile World Congress, a u Frankfurtu sajam Light + Building.

U takvom ozračju pojavljuju se i pojedine (za sada neslužbene) naznake mogućeg odgađanja tradicionalne ekskluzivne izložbe automobila na ženevskom sajmu, koja treba  početi 3. ožujka. Za one koji ne znaju, radi se o najvećem međunarodnom izložbenom salonu automobila, na kojemu se redovito izlaže ono najbolje što u svijetu autoindustrije danas postoji. A na toj izložbi veliki broj gostiju tradicionalno pristiže i iz obižnje Italije (Talijani su poznati kao stravstveni ljubitelji automobila), kao i iz Kine, čiji imućniji sloj stanovništva također tradicionalno teži za luksuznim „metalnim kućnim ljubimcima“. U Italiji se broj zaraženih novim coronavirusom približava broju 200, a u Kini on iznosi oko 80 tisuća (za podsjetnik onima koji to još možda ne znaju, Kina ima oko 1,4 milijardu stanovnika!).

Organizatori ženevskog automobilskog sajma već su preporučili profesionalnim sudionicima izložbe iz regija s povećanim rizikom zaraze provedbu medicinskih provjera svojih djelatnika. Osoblje, koje će raditi na ženevskom sajmu, ne smije biti sa simptomima infekcije tijekom 14 dana do dolaska u Švicarsku tj. u Ženevu.

Čini se, ipak, kako bi u ovom slučaju interes krupnog biznisa mogao prevladati iracionalnu paniku, stvorenu, kako nekritičkim pisanjem medija tako i spomenutim, neodgovornim ponašanjem vladajućih političara i institucija koje su na ovaj ili onaj način njima podređene i koji svojim ponašanjem i uvedenim metodama sinkronizirano šire histeriju iako pritom postojano upozoravaju kako za paniku nema potrebe. Međutim, panika se danas javlja već i na sam pogled na nekog Kineza ili Azijata koji nam se približava, ili, ne daj Bože, već stoji pokraj nas, a kako je to lijepo obrazložio naš analitičar Zoran Vukman u svojoj analizi na ovu temu, koju možete pročitati ispod teksta).  A histerije niti treba niti smije biti čak i u slučaju da je stanje kudikamo složenije i ozbiljnije od ovog sadašnjeg – s novim, „kineskim“  coronavirusom.

Zoran Vukman: Za „ptičje gripe“ svaka je ptica bila sumnjiva, a od sada je to svaki Kinez





 

Komentari

komentar





You may also like