Zoran Meter: Glavni krivac za sadašnje stanje u BiH je Sarajevo

Objavljujemo intervju našeg glavnog urednika Zorana Metera za „Magazin“ Glasa Slavonije, objavljen u subotu, 2. listopada. Vodio ga je novinar Darko Jerković na temu nestabilnog političkog stanja na prostoru zapadnog Balkana, s naglaskom na političke procese u BiH, kao i odnose između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Meter oštro kritizira politiku majorizacije od strane većinskog naroda na prostoru BiH i vuče paralelu s propalom SFRJ, iznoseći sličnu perspektivu i za BiH ukoliko se istinski predstavnici triju naroda (a ne oni, kao „politička karikatura Željko Komšić“) ne dogovore o modalitetu suživota odnosno budućeg ustroja zemlje. Meter u ovom trenutku glavni problem vidi u Sarajevu, pri čemu tvrdi kako unitarističke struje tj. one koje se skrivaju iza tzv. građanske BiH uvijek jačaju sukladno slabošću Zagreba tj. pojedinih hrvatskih predsjednika odnosno vlada. Za Republiku Srpsku navodi kako su Srbi svjesni na koji su je način dobili i da su u tom smislu skloniji kompromisima o nekom obliku konfederalnog uređenja BiH sličnom švicarskom modelu, što je za Bošnjake, neopravdano, „svetogrđe“.

Za hrvatsko-srpske odnose Meter navodi kako su pojedini „bljeskovi pseudonapretka“ u eri „bratimljenja“ predsjednika Josipovića i Tadića i kasnije – uvijek na račun hrvatskih interesa – također bili posljedica slabog Zagreba čije su političke elite prihvatile od Bruxellesa im nametnutu ulogu „lokomotive zapadnog Balkana“ i izvlačenja Srbije iz ruske sfere utjecaja, a da ta lokomotiva „jedna vuče i nas same“. Na kraju će, boji se Meter, „lokomotiva lipsati, a nas sve skupa potrpati u iste vagone, kao zapadnobalkanske tifusare, koje će vući snažna lokomotiva iz Bruxellesa“. Ali budući da i ona sve ozbiljnije posreće, Meter ne zna „čime će sve ovo na kraju rezultirati“.

Govoreći o politici Europske unije, Meter navodi kako nerijetko zavidi „onima koji su ostali izvan te nove “željezne zavjese” ili su se iz nje, poput Britanaca u posljednji trenutak iščupali. Benefiti, prije svega oni financijski (jer Bruxelles kupuje “duše i srca” ljudi novcem), jednostavno nisu dovoljni za sreću ni država, ni naroda, ni pojedinaca. “Ne živi čovjek samo o kruhu”, ona je Kristova iz Evanđelja, koja upravo danas najviše i dolazi do izražaja. A i kruha je sve manje, zaključuje Zoran Meter.

Čitav razgovor s glavnim urednikom Geopolitka News-a za „Magazin“ Glasa Slavonije možete pogledati ovdje.

https://www.glas-slavonije.hr/475568/11/Povijest-nam-pokazuje-da-je-na-Balkanu-svaki-domaci-sporazum-Sizifov-posao





 

 

Komentari

komentar





You may also like