Zoran Meter: Trumpov intervju: „povratak Rusije u G7 je logičan“

Nedavno smo na našem portalu izvijestili o namjeri predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da odgodi summit država članica G7 za jesen, i da na njega, između ostalog, pozove i Rusiju (koja je do ukrajinske krize 2014. bila u sastavu tog „elitnog“ kluba, kada se on zvao G8). Izvijestili smo, također, o Trumpovom prekjučerašnjem telefonskom pozivu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kojom se prigodom, između ostalog, razgovaralo i o toj temi (vidi poveznice ispod teksta).

A američki je predsjednik, u svom najnovijem intervjuu za radio Fox, izjavio, kako povratak Rusije na summit formata G7 znači i zdravi razum, s obzirom kako je polovica pitanja koja se razmatraju na tim sastancima povezana upravo s Rusijom.

Voditelj radijskog intervjua pitao je predsjednika Trumpa, što je to učinio ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi zadobio njegovo povjerenje i vratio se u klub vodećih zemalja svijeta, na što je Trump odgovorio slijedeće:

„On nam je pomogao u naftnoj industriji, što je također dobro i za njega, i mi smo ju (naftnu industriju) podigli i sada možemo spasiti milijune radnih mjesta u Teksasu, Sjevernoj Dakoti i drugim mjestima, u Oklahomi. Sada je proizvodnja tamo stabilna. One (cijene nafte) spuštale su se do nule, što je koštalo 5 milijuna radnih mjesta(!). Ali to uopće nije stvar toga, što je on (Putin) učinio. To je pitanje zdravog razuma. Imamo G7, njega (Putina) tamo nema, a polovica pitanja posvećena je Rusiji. Ako bi on tamo bio, njih bi bilo puno lakše riješiti.“ Trump je podsjetio kako je Rusija već bila članica G8 pri administraciji Baracka Obame, ali da su druge zemlje odbile njezino članstvo zbog pripojenja Krima Rusiji.

„Obamu su očistili u potpunosti, očistili su njegove džepove. Putin je učinio to što nije smio učiniti, vidimo, iz razloga što nije uvažavao Obamu“, kazao je Trump i ponovio kako se ne radi o tome, zaslužuje li Rusija članstvo u G8 ili ne, već se radi o zdravom razumu.

Ovdje bih dodao kako se teško ne složiti s Trumpovom logikom. Međutim, „problem“ je u tome, da je gotovo to isto, što on sada, nedugo nakon izbacivanja Rusije iz G8 govorio i sam Vladimir Putin, jasno upozoravajući, kako se bez Rusije više neće moći rješavati niti jedan važniji svjetski konflikt ili krizno žarište. Trump je, naravno, to dobro shvatio. Ali budimo realni: to su odavno shvatili i svi ključni američki analitičari i stratezi koji kreiraju vanjsku politiku te zemlje, samo što su tražili najbezbolniji način da to javno i priznaju. Naime, dobro je znano kako je postavljeni uvijet pri izbacivanju Rusije iz G8 za njezino vraćenje u taj format bila ona famozna fraza o „poštivanju međunarodnog prava“ i nužnosti ruskog vraćanja Krima Ukrajini, do čega, naravno, ne samo da nije došlo, već je uskoro došlo i do ruskog vojnog angažmana u Siriji i njenog aktivnog povratka na Bliski istok, kao i okretanja te zemlje Aziji i Dalekom istoku kroz strateška partnerstva s tamošnjim velikim državama. A sve je to skupa u velikoj mjeri obezvrijedilo američke globalne strateške planove koji su sada u svojevrsnoj pat-poziciji ili se modificiraju „u hodu“, a što onda, zaprao, i nije strategija već prilagodba i prihvaćanje realnosti na terenu. I u tome je sva logika i zdrav smisao o kojem sada uvijeno (jer se ne smije pokazati američka slabost ili popuštanje s obzirom kako je Washingtonu globalni imidž jedan od glavnih elemenata vanjskopolitičkog djelovanja), govori predsjednik Trump.
A kako (barem za sada) vidimo, nitko se od ostalih europskih članica G7, kao i Kanade i Japana, spomenutoj Trumpovoj namjeri (više ne ideji) ovoga puta ne suprostavljaju, a kako je to bilo uoči posljednjeg summita G7 u Parizu, kada su to učinile prije svega Njemačka i Velika Britanija.

Trump nazvao Putina, a Obamina savjetnica Rice optužuje Rusiju za nerede u SAD-u!

Trump protiv Kine teško bez Rusije. Zato je poziva na summit G7

 
Komentari

komentar

You may also like