Zoran Vukman: Biskupi, odreknite se luksuza i vratite nam „siromašnu crkvu“!

Predlažem da se biskupi odreknu novčane tranše iz državnog proračuna za ovu i iduću godinu, ono što dobivaju po Vatikanskim ugovorima, i da se od tog novca osnuje fond za pomoć ovršenim, blokiranim, nezaposlenim Hrvatima, za pomoć umirovljenicima i ljudima koji su ugroženi potresom i epidemijom, odnosno koji trpe i trpjet će od toga ekonomske i egzistencijalne posljedice.

Predlažem, također, da Porezna uprava, kada sve ovo prođe, pročešlja i poslovanje i upravljanje crkvenih, pogotovo kaptolskih mogula s novcem iz proračuna, da se preispitaju ugovori i natječaji za gradnju ružnih crkvenih, betonskih zdanja koja izgledaju kao goleme hale ili dvorane za odbojku.

Vjerujem kako će biskupi pokazati velikodušnost pa se odreći državnih stotina milijuna kuna, i da će nastaviti živjeti skromno i obnavljati crkve od milodara. Uostalom, Bergoglio je govorio o “siromašnoj Crkvi”, o “odlascima na margine društva”, o “Crkvi kao poljskoj bolnici”. A nigdje ni traga toj Crkvi. Ni Bergogliu na marginama društva, u siromaštvu ni u – poljskim bolnicama. Mogao je jednu podignuti na trgu sv. Petra, pod šatorom. Nije ironija.
To bi bila Crkva koja bi svjedočila da je utočište bolesnima i ona koja je kadra pokazati svijetu Spasitelja.
Zamislite ovo: kubanski liječnici kažu da moraju strah ostaviti po strani i ispuniti svoju “revolucionarnu dužnost” u suzbijanju pandemije, a biskupi naredili svećenstvu da se skrije, i mnogi svećenici plaču jer ih se odvaja od onih kojima su poslani da donose Krista!

I sad će mi netko nešto umovati!

Zoran Vukman: „Kritika ljudskog uma“: polit-korektnost i sveopće licemjerje od Boga stvorilo “new age” lutka





 

Komentari

komentar





You may also like