Zoran Vukman: Nismo baš tako opasni kriminalci, zar ne?

Koliko sam kao laik razumio, COVID-19 osim što izaziva probleme ili zatajenje respiratornog trakta, jednako tako traži i slabu organsku točku u organizmu kojeg je napao, odnosno, kako veli ministar Beroš, dovodi do multiorganskih komplikacija i zatajenja nekih organa koji su već u organizmu oslabljeni, imunološki, kardiovaskularno, neurološki itd.; nije vrijeme za cinizam ali čovjek bi danas uistinu mogao biti vrlo ciničan prema ateističko-scijentološkoj svijesti koja se obijesno razmetala kako sve zna, a očito je da o ponašanju ovog lukavog virusa ne zna puno.

Možda neki njegovi dizajneri znaju, ali ako su ga i pokušali mutirati umjetnim putom, onda su se igrali bogova koji su sami pali na ispitu, iako je njihovim gazdama i financijerima ovaj virus došao kao globalno sredstvo da se cijeli svijet utjera u kućne pritvore. Ako je pak mutirao prirodno, što su onda radili virolozi zadnjih trideset godina!? Pa o coronavirusima postoje studije i studije, eksperimenti i razna dosadašnja epidemiološka iskustva. Mogli su o njima znati doslovno sve kada je znanost toliko moćna.

Rekao bih nešto i o nelogičnosti apsolutnih kućnih pritvora. Nije li u zdravstvenom pogledu poželjnije da čovjek povremeno iziđe u prirodu i na svježi zrak, nego da je u kući po čitave dane? Kako za javno zdravstvo, psihološki i biološki može biti kućni zatvor učinkovitiji od povremenog kretanja u prirodi i na zraku?

Vidim da zatvaraju sve javne zelene površine, pristup parkovima, moru, plažama, iako je na takvim mjestima moguće održati distancu i malo prošetati. Uostalom i u najstrože čuvanim kaznionicama, zatvorenici imaju barem jedan sat dnevno pravo na šetnju u zatvorskom krugu.

A mi ipak nismo baš tako opasni kriminalci, zar ne?

Čini se kako smo prespavali ulazak u doba globalnog suspendiranja ljudskih sloboda u ime javnog zdravlja i sigurnosti. Tako to biva – uvijek u ime nečega. Došli smo do vrhunca paradoksa tzv. liberalne demokracije koja je propovjedala slobodu bez odgovornosti.





Sada se poziva na odgovornost da bi dokinula slobodu.

Nevjerojatno, kako se demoni poigravaju sa strukturama i ljudima koji su već odavno okrenuli Bogu leđa.

Vrlo je aktualno i prigodno podsjetiti na onaj poznati stih srbijanskog pjesnika Branka Miljkovića:





“da li će sloboda umeti da peva, kao što su sužnji pevali o njoj.”

 

Komentari

komentar

You may also like