Zoran Vukman: Vrijeme je da čudotvorna slika Majke Božje opet iziđe na ulice Splita!

U svetištu Gospe od Zdravlja u Splitu, u fratarskom samostanu, nalazi se čudotvorna slika Majke Božje čije je javno štovanje započelo 1730. g. kad su se fratri, biskup i narod osvjedočili da od kuge koja je tada pogodila Split nije nitko umro na Dobrome, na području gdje su se tada nastanili fratri (i gdje je danas u središtu Splita crkva i samostan).

Splitski nadbiskup Antun Kačić je tada blagoslovio sliku i predao je javnom štovanju vjernika.
Ovo moram posebno naglasiti: tada su fratri išli po kućama i krijepili svetim sakramentima umiruće po Splitu!!!

Dva fratra su se čak zatvorila u lazaret (karantenu) s oboljelima i izišli iz nje živi i zdravi. Sve je to dostupno u fratarskim, župnim, biskupijskim, povijesnim izvorima! Ništa nije legenda. Postoje dokumenti i činjenice!

1763. godine Split je pogodila još strašnija kuga. Stanovnici Dobroga zavjetovali su se pred slikom Gospe od Zdravlja. Kuga je tada u Splitu pomorila 1264 osobe, a samo dvije s Dobroga! Tako se štovanje Gospi od Zdravlja sve više širilo!

U 19. stoljeću Split je pogodila kolera, i još jedna povijesna činjenica – Dobrani su opet bili pošteđeni!
Pa sad neka netko kaže da je to slučajno.

Osobno volim tu crkvu, u njoj sam proveo mnogo vremena u molitvi. Često dolazio na ispovjed i mise. Gospa od Zdravlja za nas je u Dalmaciji važan marijanski blagdan.

Eto, molim ovim putem drage naše fratre s Dobroga, da zamole splitskoga nadbiskupa za dopuštenje, da iznesu sliku Majke Božje, Gospe od Zdravlja barem na trg ispred samostana i zgrade HNK u Splitu, ili da je pronesu u procesiju kroz Marmontovu do rive, i vjerujmo, posvetimo obitelji, dajmo zavjete Gospi, siguran sam da će se Majka svojoj vjernoj djeci odazvati i zaštititi Split od pošasti!

 

Komentari

komentar

You may also like