Ulje na vatru: Turska šalje zemaljske trupe u Siriju?

Turska je spremna poslati vojsku u Siriju kako bi se suprotstavili militantima Islamske države ukoliko će biti potrebno, izjavio je premijer Turske Ahmet Davutoglu, nakon što su još dvije ratete ispaljene na njihov teritorij.

Predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako će Turska odgovoriti na svaki raketni napad i zavjetovao se da će džihadisti pretrpjeti velike gubitke ukoliko nastave s agresijom.

Turska je već ranije razmatrala mogućnost slanja svoje vojske u Siriju, iako su uvijek napominjali da se to ne može smatrati jednostranim napadom ako bi njihova nacionalna sigurnost bila ugrožena.

Davutoglu je za Al Jazeeru u utorak izjavio da rezolucije UN-a daju Turskoj ”legitimitet” za ulazak u Siriju kao čin samoobrane, gdje bi se borili s Islamskom državom i ostalima koji ih ugrožavaju.

”Ukoliko zemaljske snage postanu nužne za djelovanje, poslat ćemo ih. Spremni smo poduzeti sve mjere unutar i izvan Turske kako bismo se obranili,” izjavio je u intervjuu.

Njegove izjave došle su nekoliko sati prije negoli su dvije nove rakete pogodile Kilis, pogranični grad gdje je samo ove godine poginulo 19 ljudi od posljedica stalnog granatiranja.





U najnovijem incidentu nije bilo ozlijeđenih, jer se projektili pogodili prazno polje u blizini centra grada.

”U posljednje vrijeme, naš grad Kilis je pod stalnim udarima neprijateljske vatre, i mnogi naši građani izgubili su život. Na svaki napad smo odgovorili, a to ćemo činiti i u budućnosti,” rekao je Erdogan na sastanku s lokalnim vlastima.

”Daesh bilježi najviše žrtvi u operacijama pokrenutim protiv Kilisa. Ukoliko se to nastavi, broj njihovih žrtava će rasti,” napomenuo je u govoru emitiranom uživo. Daesh je arapski naziv za Islamsku državu.





GRANATIRANJE I ZRAČNI NAPADI

Članica NATO saveza Turska dio je koalicije koju predvodi SAD u borbi protiv militanata u Siriji i sjevernom Iraku, i pojačali su svoje napore nakon početne suzdržanosti da se sukobe s grupom koja kontrolira velike dijelove teritorija uz tursku granicu.

SAD i Turska mjesecima su raspravljale o vojnim planovima da potjeraju Islamsku državu dalje od granice.

Turska je ispalila 5330 granata na Islamsku državu, uništivši mnoge vojne mete, skloništa i baze, pritom usmrtivši 370 militanata, javlja u utorak državna agencija Anadolu.

U istom vremenu izvedeno je 167 turskih zračnih napada u kojima je usmrćeno 492 džihadista, također se navodi u izvješću. Tome treba pribrojiti 32 militanta poginulih u sjevernom Iraku, u blizini vojne baze Bashiqa.

Ministar vanjskih poslova Mavlut Cavusoglu je u srijedu izrazio frustraciju zbog nastavljanja pritiska Islamske države u Siriji i Iraku, unatoč dvogodišnjim naporima koalicije 65 zemalja predvođene SAD-om.

”Moramo regiju očistiti od Daesha. To je najbolje dugoročno rješenje,” izjavio je novinarima Cavusoglu.

Izvor: Reuters

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like