Biden predstavio svoju viziju odnosa SAD-a i BiH

Stožer demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena objavio je u utorak  službeni dokument o “viziji” odnosa između SAD-a i BiH.

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH”, stoji u prvoj rečenici dokumenta te se dodaje kako je interes SAD-a “osigurati da BiH ostane cjelovita i krene prema (članstvu) u Europskoj uniji i NATO-u”.

Američki Bošnjak Elvir Klempić, član Bidenovog izbornog stožera zadužen za odnose s etničkim zajednicama, objavio je dokument na svom Facebook profilu.

https://www.facebook.com/elco22/posts/10221928311191310

U dokumentu su navedene aktivnosti tadašnjeg senatora Joea Bidena za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini te je istaknuto da je Biden 1993. u Beogradu optužio Slobodana Miloševića za “sudjelovanje u ratnim zločinima”.

Također, navodi se da se Biden iste godine založio za ukidanje embarga na uvoz oružja te da je bio “jedan od prvih i najsnažnijih glasova koji su progovorili protiv srpskih napada na Bosnu i Hercegovinu”.





Biden je “pomogao zaustaviti Miloševićevu brutalnu kampanju genocida”, stoji u dokumentu.

U dokumentu nema elaboracije o uređenju Bosne i Hercegovine, već se navodi da Biden “podržava suverenitet Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet i multietnički karakter”.

Izrijekom se navodi da je Obamina administracija, u kojoj je Biden bio potpredsjednik, uvela sankcije Miloradu Dodiku zbog “aktivne opstrukcije Daytonskog sporazuma”, čime je “poslan snažan signal da SAD neće tolerirati prijetnje suverenitetu ili teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.





Dodik je prošloga tjedna izjavio kako “navija” za Trumpovu pobjedu.

“Ako pobjedi Biden idemo dalje. Mislim da mu treba reći da je posljednjih 20 godina negativan prema Srbima”, rekao je Dodik.

Komentari

komentar

You may also like