Britanski znanstvenici zarazit će dobrovoljce koronavirusom kako bi testirali cjepivo

Znanstvenici s britanskog Imperial College London planiraju početkom iduće godine zaraziti dobrovoljce malom količinom koronavirusa, u sklopu testiranja cjepiva na koronavirus.

Dobrovoljci će dobiti otprilike britansku minimalnu plaću za aktivno sudjelovanje u istraživanju i vrijeme provedeno u samoizolaciji.

Navedena je metoda, poznata kao “studija izazova”, korištena prilikom testiranja cjepiva za tifus, koleru, malariju i druge zarazne bolesti.

Malenu dozu koronavirusa znanstvenici će prvo ubrizgati skupini necijepljenih dobrovoljaca, njih 90, starih od 18 do 30 godine, što je potrebno kako bi se ustvrdila najmanja moguća doza virusa s kojom se može zaraziti sudionike istraživanja.

Ako se virusom ne zarazi dovoljno članova prve skupine znanstvenici će ubrizgati veću dozu virusa. Nakon što se ustvrdi potrebna doza znanstvenici će koronavirusom zaraziti skupinu cijepljenih dobrovoljaca.

Istraživanje provodi Imperial College London i hVivo, tvrtka specijalizirana za “studije izazova”. Britanska agencija za lijekove treba odobriti istraživanje, što je vjerojatno formalnost, budući da će vlada dodijeliti 34 milijuna funti za studiju.





Komentari

komentar

You may also like