EU će kažnjavati prodaju “zlatnih putovnica” bogatim strancima, Komisija pokrenula postupak protiv Cipra i Malte

Europska komisija u utorak je pokrenula postupak protiv Cipra i Malte slanjem pisma opomene zbog izdavanja, odnosno prodaje, tzv. “zlatnih putovnica”.

“Zbog naravi državljanstva EU-a, takve sheme imaju implikacije za Uniju kao cjelinu. Kada država članica dodijeli državljanstvo ta osoba automatski postaje građanin EU-a i ima sva prava povezana s tim statusom, poput slobode kretanja, boravka i rada u EU-u, ili prava glasa na općinskim izborima (…). Posljedično, učinci davanja državljanstva investitorima nisu ograničeni samo na državu članicu koja daje državljanstvo, niti su neutralni što se tiče odnosa prema drugim državama članicama i EU-u kao cjelini”, navodi se u službenom priopćenju Europske komisije.

“Komisija smatra da davanje državljanstva EU-a za određenu svotu novca ili investicije, bez stvarne poveznice (prijavljenog) s određenom državnom članicom, podriva esenciju europskog državljanstva”, dodaje se.

Komisija je u izvješću iz siječnja 2019. ustvrdila da sheme malteške i ciparske uzrokuju probleme u više područja – sigurnost, pranje novca, utaja poreza i transparentnost.

Protiv Bugarske za sada nije pokrenut postupak, iako i ona provodi sličnu praksu, ali manjih razmjera.

Od Bugarske Komisija traži objašnjenje postojeće prakse, a Sofija ima mjesec dana da odgovori na pismo.





Cipar je od 2013. izdao, navodi New York Times, oko 4 tisuće “zlatnih putovnica”, čime su uprihodili 8, 2 milijarde dolara, dok je Malta izdala preko dvije tisuće takvih putovnica od 2014. i zaradila 718 milijuna eura.

Ciparske vlasti dodjeljuju državljanstvo osobama koje investiraju u zemlji najmanje 2 milijuna eura.

Malteški premijer Robert Abela je u ponedjeljak, prije objave pokretanja postupka, branio postojeći program.





“Branit ćemo Maltu”, poručio je Abela.

Za razliku od Malte, Cipar je objavio da će prekinuti postojeći program 1. studenog, iako će predane aplikacije biti i dalje obrađivane.

Malteška i ciparska vlada imaju dva mjeseca za formalni odgovor na Komisijino pismo opomene, a ako Komisija ne bude zadovoljna odgovorom, nastavit će pritisak na spomenute države članice EU-a.

Komentari

komentar

You may also like