Francuski ministar zatražio zatvaranje džamije koja je možda potaknula terorista da odrubi glavu učitelju

Francuski ministar unutarnjih poslova Gérald Darmanin sinoć je na francuskoj televiziji TF1 kazao kako je zatražio od prefekta departmana Seine-Saint-Denis zatvaranje džamije u četvrti Pantin, koja je na svojoj Facebook stranici objavila video protiv profesora povijesti i geografije Samuela Patyja, budući da je učenicima pokazivao karikature proroka muhameda.

Darmanin je naveo kako je džamija poručila da učitelja treba “ušutkati”.

Osamnaestogodišnji terorist čečenskog podrijetla Abdulah Anzorov odrubio je glavu četrdesetsedmogodišnjem Patyju ispred srednje škole u pariškom predgrađu, nakon čega ga je policija usmrtila.

Džamija je poručila kako “žali” zbog dijeljenja videa protiv Patyja, ali imam Mohammed Henniche tvrdi da video nije imenovao učitelja te da nije pozvao na nasilje.

Francuske su vlasti nakon toga pokrenule opsežnu akciju protiv islamističkih radikala u zemlji, a policija istražuje 51 muslimansku organizaciju.

Francuski premijer Jean Castex ustvrdio je da se djeluje protiv “mreža i pojedinaca koji napadaju naše temeljne vrijednosti i republikanski ideal”.





Darmanin je organizaciju Kolektiv protiv islamofobije u Francuskoj (Collectif contre l’islamophobie en France), koja prikuplja podatke o napadima na muslimane, nazvao “neprijateljem republike”.

Ministar unutarnjih poslova također je objavio da će vlasti protjerati 213 stranca zbog islamističkog radikalizma, među kojima njih 180 zatvorenika.

 





Komentari

komentar

You may also like