Deset republikanskih država tužilo Google: imaju nezakoniti dogovor s Facebook kojim guše konkurenciju

Deset republikanskih država, među kojima je i Texas, tužili su Google u srijedu zbog, kako navode, dogovora s Facebookom s kojim su prekršili pravila tržišnog natjecanja i dodatno pojačali svoju gotovo monopolitičku poziciju, objavio je Reuters.

Facebook i Google zajedno kontroliraju više od pola globalnog tržišta online oglašavanja.

“Kako pokazuju interni Googleovi dokumenti, Google je pokušao ubiti konkurenciju i to je učinio nizom taktika isključivanja, uključujući nezakoniti sporazum s Facebookom, njegovom najvećom potencijalnom konkurentskom prijetnjom”, stoji u tužbi, prenosi Reuters.

U tužbi se navodi da su Google i Facebook javno sklopili sporazum 2018., po kojemu klijenti Facebooka mogu postaviti svoje oglase na Googleu, a Facebook je zauzvrat odustao od podržavanja softvera koji je predstavljao prijetnju za poziciju Googlea. Također, države tvrde da je Facebook dobio razne privilegije, poput pristupa Googleovim podacima i pravilima zbog čega je došao u bolji položaj nego drugi Googleovi klijenti.

Traži se kompenzacija od Googlea koji kontrolira trećinu online oglašavanja na svijetu, dok je Google ocijenio da je tužba “neosnovana”, navodi Reuters.

Tužbu su, zajedno s Teksasom, podnijele i države Arkansas, Indiana, Kentucky, Missouri, Mississippi, Južna Dakota, Sjeverna Dakota, Utah i Idaho.





Komentari

komentar





You may also like