Građanski rat u Etiopiji? Zračni udari vladinih snaga protiv pokrajine Tigraj

Etiopski premijer Abij Ahmed je u petak naredio zračne udare protiv vlasti u odmetnutoj sjevernoj pokrajini Tigraj. Civili bi trebali izbjegavati okupljanja kako ne bi došlo do “kolateralne štete”, kazao je Abij Ahmed u petak, prenosi Reuters.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je na mirno riješenje sukoba i deeskalaciju.

Abij Ahmed dobio je Nobelovu nagradu za mir 2019., zbog obnove diplomatskih odnosa između Etiopije i Eritreje, koja je stekla neovisnost od Etiopije u krvavom ratu.

Abij je u četvrtak poslao vojsku u pokrajinu Tigraj, nakon što je Front nacionalnog oslobođenja Tigraja (TLPF), vladajuća stranka u pokrajini, napao vladinu vojnu bazu u glavnom gradu Tigraja Mekelleu. Abij je kazao da je time prijeđena “crvena linije”. TLPF je bio najvažniji član koalicije etničkih gerilskih skupina koje su srušile komunističku diktaturu, ali od prošle godine traju napetosti s premijerom Ahmedom.





Portal Geopolitika. news pisao je po izbijanju sukoba:

Etiopska je vlada proglasila izvanredno stanje u pokrajini na šest mjeseci, dok su u Tigraju isključeni struja i telefoni te više nije dostupan internet.

Prije 29 godina jednostranačku komunističku diktaturu, na čelu s Mengistuom Haile Mariamom, srušila je koalicija gerilskih snaga (također marksističkih), koje su predstavljale različite etničke skupine u Etiopiji. Jedna od tih gerilskih skupina bio je i TLPF, a čelnik te gerilske skupine postao je predsjednik tranzicijske vlade.

Nova vlast, nakon što je srušen Mengistuov režim, postao je Etnički narodni revolucionarni demokratski front (EPRDF). Tu koaliciju bivših gerilskih skupina činili su TPLF, Amharska demokratska stranka (ADP), Oromska demokratska stranka (ODP) i Demokratski pokret južnih etiopskih naroda (SEPDM). Etiopski premijer Abij Ahmed pripadnik je naroda Oromo, pojedinačno najbrojnije etničke skupine u zemlji koji čini oko 45 posto stanovništva zemlje, a zajedno s Amharama ih je oko 65 posto. Povijesno su Amhari dominirali Etiopijom, a etiopska dinastija (pa i car Haile Selasie) bila je upravo amharska. Tigrajaca u zemlji s više od 100 milijuna stanovnika, ima oko 9 milijuna, a TLPF je dominirao zemljom od 1991. do 2018., kada Abij Ahmed dolazi na vlast, nakon prosvjeda naroda Oromo.

Kada je Abij Ahmed u rujnu 2019., kao čelnik EPRDF-a, pokrenuo osnivanje nove Stranke Prosperiteta, TPLF je jedini odbio ući u Stranku prosperiteta.

Od tada traju tenzije između TPLF-a i vladajuće Stranke Prosperiteta (i centralne vlade), a etiopski je parlament predložio u utorak da se TPLF proglasi terorističkom organizacijom. Početkom rujna regionalne su vlasti organizirale izbore, usprkos zabrani centralne vlade zbog koronavirusa.

Komentari

komentar

You may also like