Kraj katarske krize, zajedno protiv Irana sporazumom o “solidarnosti i stabilnosti”?

Vođe zaljevskih zemalja potpisali su sporazum o “solidarnosti i stabilnosti” koji bi trebao označiti početak kraja katarske krize, kazao je saudijski prijestolonasljednik Muhamed Bin Salman, prenosi Al Jazeera.

Podsjetimo, Saudijska Arabija, njen glavni saveznik od zaljevskih zemalja Bahrein, te Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat prekinuli su diplomatske veze s Katarom 2017. i uveli zračnu, pomorsku i kopnenu blokadu zemlje. Navedene četiri zemlje tvrde da Katar, čija je vlast povezana s Muslimanskim bratstvom, financira terorizam. Glavni saveznik Katara je pak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Posljednjih mjeseci u više se navrata govorilo da je došlo do napretka u pregovorima za razriješenje krize.

Vođe zemalja članica Vijeća za suradnju arapskih zemalja Zaljeva (Bahrain, Kuvajt, Oman, Katar, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati) potpisali su tzv. Deklaraciju iz Al-Ule, gdje je održan samit. Deklaracija promiče “solidarnost i stabilnost” između zemalja potpisnica.

Iz izjave saudijskog prijestolonasljednika proizlazi da je iranska prijetnja, odnosno zajednički neprijatelj, imala važnu “ulogu” u sklapanju sporazuma.

“Postoji očajnička potreba danas za ujedinjenjem naših napora za unaprijeđenje naše regije i suprotstavljanje izazovima koji nas okružuju, pogotovo prijetnjama koje predstavlja iranski program nuklearnih i balističkih projektila te iranski planovi sabotaže i destrukcije”, kazao je Muhamed Bin Salman, prenosi Al Jazeera.





 

Komentari

komentar





You may also like