Neuspjeh trostranih pregovora EU-Rusija-Ukrajina o tranzitu ruskog plina u Europu

Jučer na veče u Bruxellesu je završio četvrti krug trostranih konzultacija između EU, Rusije i Ukrajine vezano uz postizanje dogovora o nastavku isporuka ruskog plina u Europu preko ukrajinskog teritorija, s obzirom na istek postojećeg ugovora 31. prosinca ove godine. Sastanak su svi sudionici ocijenili po svome, dakle različito, pričemu su ipak izrazili nadu u nastavak pregovora.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak za ruske je medije izrazio određeno zadovoljstvo sastankom i kazao kako je ruska strana „pogledala kako se realizira implementacija europskog zakonodavstva u ukrajinsko zakonodavstvo, tzv. putna karta. Izjavio je kako su ukrajinski predstavnci spremni za direktne isporuke plina i da bi se slijedeći razgovori trebali održati krajem studenog.

Na konferenciji za medije, održanoj nakon pregovora, potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič prilično je skeptično ocijenio rezultate sastanka, kazavši, kako „vrijeme leti“ i da sudionici razgovora to moraju shvatiti. On je „razočaran rezultatom pregovora“ i ne vidi bilo kakvog napretka. Kazao je kako se nada „postizanju dobrog riješenja“ u slijedećoj fazi pregovora.

Veliku analizu našeg urednika Zorana Metera o trenutačnom energetskom stanju u Europi u kontekstu približavanja isteka važenja dugogodišnjeg rusko-ukrajinskog ugovora o tranzitu plina u EU, izgradnji „kontroverznih“ ruskih plinovoda za EU i stanja vezano uz ukapljeni (LNG) plin možete pročitati u slijedećem broju tjednika „7Dnevno“, koji izlazi u četvrtak, 31. listopada.

Komentari

komentar





You may also like