Portugal se protivi ulasku Ukrajine u NATO

Ukrajina ne može računati na ulazak u NATO, budući da unutar zemlje nije postignut konsenzus o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu, izjavio je jučer ministar obrane te zemlje João Gomes Kravinho, govoreći na virtualnom skupu njemačkog Marshallovog fonda.

„Pristupanje novih članica NATO-u trebalo bi biti popraćeno konsenzusom… To je ono što očekujemo od zemalja koje se pridružuju NATO-u. U slučaju Ukrajine, vjerujem da bi konsenzus oko članstva Ukrajine u NATO-u trebao biti dublji. Trenutačno je malo rano govoriti o njezinom članstvu u Savezu”, izjavio je portugalski ministar.

U veljači 2019. godine, Verhovna Rada Ukrajine odobrila je izmjene ustava, osiguravajući težnju zemlje za pridruživanjem NATO-u s formulacijom “nepovratnost ukrajinskog euroatlantskog smjera”. Osiguravanje do 2020. godine pune kompatibilnosti oružanih snaga Ukrajine s vojskama zemalja NATO-a ugrađeno je u novu vojnu doktrinu zemlje usvojenu 2015. godine (info: Eadayli).

Prije toga, Ukrajina je dobila status NATO partnera s pojačanim sposobnostima.

U travnju 2021. ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy najavio je kako očekuje dosljedniju potporu zapadnih zemalja u težnjama zemlje da postane dio saveza. Poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ukrajinskim čelnikom Vladimirom Zelenskim da će se o pristupanju Ukrajine razgovarati na predstojećem summitu NATO saveza u lipnju.
 

 

Komentari

komentar

You may also like