Putin: Rusija neće ograničavati druge zemlje u korištenju Sjevernog morskog puta

Rusija pozdravlja interes drugih zemalja za korištenje Sjevernog morskog puta i neće im nametati nikakva ograničenja, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma (EEF), piše TASS.

“Pozdravljamo takav interes. Ipak, promatramo procese u drugim zemljama, gdje se izražava zabrinutost zbog činjenice da Rusija aktivno razvija Sjeverni morski put. Postoje i sugestije da, navodno, idemo ograničiti nekoga. To nije istina. Nećemo nikoga ograničavati “, rekao je Putin. 

Nedavno smo pisali da će zbog boljih ledolomaca i zbog klimatskih promjena Sjeverni morski put kroz nekoliko godina postati dostupan za tranzit tijekom cijele godine. Ovaj put je bitan jer upola skraćuje dužinu morskog puta od istoka do zapada Rusije.

Ruski predsjednik tvrdi da će se Rusija ponašati u skladu s postojećim međunarodnim pomorskim zakonima. Prema njegovim riječima, Rusija će se pridržavati relevantnih temeljnih dokumenata i sada i u budućnosti. Tvrdi da rutu mogu koristiti sve zainteresirane zemlje ako će se držati međunarodnog prava. Prema Putinovim riječima, Rusija pozdravlja interes za Sjeverni morski put od strane Indije, Kine, drugih azijskih zemalja, kao i europskih država.

Komentari

komentar





You may also like