Rusko MO prvi put objavilo snimku lansiranja rakete sustava S-500

Rusko Ministarstvo obrane po prvi je put objavilo snimke probnog lansiranja protuzračnog raketnog sustava S-500 Prometei na brzu balističku metu. Testiranja su se odvijala na poligonu Kapustin Yar, a prema navodima rusko MO cilj je uspješno pogođen.

S-500 “Prometej” pripada novoj generaciji raketnih sustava zemlja-zrak i po svojim karakteristikama značajno nadmašuje već nadaleko poznati S-400 Triumf koji je osnovni protuzračni sustav u ruskoj vojsci. Dizajniran je s ciljem uništavanja čitavog spektra postojećeg i budućeg zrakoplovnog i raketnog oruđa u visokom rasponu visina i brzina.

Već ranije glavni zapovjednik ruskih zračnih snaga Sergej Surovkin, kao i glavni dizajner i programer koncerna Almaz-Antey (proizvođač sustava S-500), izjavili su kako će S-500 Prometei moći u bliskom svemiru presretati i uništavati balističke ciljeve i hiperzvučna oružja svih modifikacija stotinama kilometara udaljena od Zemlje.

Državna testiranja ovog novog sustava počela su u ljeto 2020. a rezultati istih potvrdili su deklarirane taktičko-tehničke osobine i njegovu visoku pouzdanost, navodi rusko MO. Nakon završetka punog ispitnog ciklusa, prvi sustav S-500 stupit će na borbeno dežurstvo u Moskovskoj regiji.

 
Komentari

komentar

You may also like