Što će NATO bez SAD-a? Stoltenberg: SAD se povlače iz Afganistana, ali NATO ostaje

Iako SAD povlače svoj vojni kontingent iz Afganistana, NATO neće slijediti njihov primjer i ostavit će snage u ovoj zemlji, izjavio je u ponedjeljak, 30. studenog, glavni tajnik tog vojno-političkog saveza Jens Stoltenberg.

SAD smanjuju prisutnost svojih snaga u Afganistanu. Međutim, NATO-ova misija za obuku “Odlučna potpora” nastavit će se u prethodnoj konfiguraciji, europske zemlje saveza i partnerske države već su potvrdile zadržavanje svojih kontingenata”, izjavio je Stoltenberg.

Ovdje bismo podsjetili kako je hrvatski predsjednik Zoran Milanović, vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske, još prije nekoliko mjeseci, prilikom ispraćaja novog hrvatskog vojnog kontingenta (u redovitoj rotacijskoj zamjeni), izjavio kako se radi i o posljednjem hrvatskom kontingentu koji odlazi u Afganistan. Je li u tom smislu došlo do promjene njegovog stava još uvijek ne znamo, ali bi bilo zanimljivo čuti Milanovićevu reakciju na  ovu Stoltenbergovu izjavu.

Podsjećamo: aktualni američki predsjednik Donald Trump svojedobno je izjavio kako će se svi američki vojnici iz Afganistana povući do Božića ove godine. Međutim novoizabrani predsjednik Joe Biden izjavio je kako bi bilo dobro zadržati manji američki kontingent od oko 4500 vojnika (do prije cca 2 godine bilo ih je između 12 i 14 tisuća).

Jedna od glavnih klauzula iz sporazuma između SAD-a i talibana od 29. veljače ove godine je i ona o povlačenju svih stranih vojnika iz Afganistana do svibnja 2021. g. Naravno, preduvjet za to je stabilizacija sigurnosnog stanja u toj zemlji, koja je, međutim, sve samo ne dobra, o čemu svjedoče i sve češći i krvaviji teroristički napadi (o jednom od njih jučer smo izvijestili i na našem portalu).

Što u tom sigurnosnom kontekstu i bez američkog vojnog kontingenta u Afganistanu mogu učiniti NATO snage iz europskih država nije teško zaključiti Dovoljno je podsjetiti kako se radikalni talibanski pokret (ali i na terenu sve aktivnija teroristička organizacija Islamska država) nije uspio slomiti niti uz puni angažman američke vojske. Uostalom, američka vojna intervencija 2001. g u toj zemlji i imala je za cilj potpuno uništenje talibanskog pokreta. Sada se, međutim, s njima pregovara.





Ovdje je, također, zanimljivo i podsjetiti kako je Stoltenberg ranije tvrdio kako će NATO slijediti američku odluku. Kada je Trump početkom listopada obećao povlačenje američkih vojnika Stoltenberg je to odmah i podržao, izjavivši slijedeće:

“Jednom smo odlučili zajedno ući u Afganistan i zajedno ćemo odlučiti o povlačenju postrojbi. Kada za to dođe vrijeme, zajedno ćemo otići.”

Očito je kako je Stoltenberg u međuvremenu, u svjetlu rezultata američkih predsjedničkih izbora promijenio svoje mišljenje i sada tvrdi kako je Trumpova odluka „bila ishitrena“. Je li ga  promijenio i Zoran Milanović – i inače negativno raspoložen po pitanju angažmana hrvatskih vojnika u dalekom Afganistanu, u kojemu, Hrvatska, objektivno, nema ama baš nikakvih nacionalnih interesa, već se naši vojnici tamo nalaze isključivo u sklopu savezničkih obveza i, naravno, uz mandat državnog vrha i Sabora – još uvijek ne znamo.





Komentari

komentar

You may also like