Velika opasnost za Google, Facebook, Amazon: ili milijardske kazne ili podjela poslovanja

Na američkim burzama došlo je do velikog pada vrijdnosnica krupnih američkih IT i visokotehnoloških korporacija nakon objava o početku antimonopolnih istraga od strane američkog regulatora.

Na jučerašnjem burzovnom trgovanju dionice Alphabet-a (glavne tvrtke Googlea) pale su za 6,1%, Facebook-a za čak 7,5%, a Amazon-a za 4,6%. Znatno je pala i vrijednost dionica Microsoft-a – za 3,1%. Pod velikim su se pritiskom našli i burzovni indeksi telekomunikacijskog sektora, osnovani od strane velikih američkih financijskih tvrtki, poput IXP (BlackRock), VOX (Vanguard), FCOM (Fidelity), kao i S&P 500.

Razlog za naglu zabrinutost investora bila je novost o planiranom početku antimonopolnih istraga od strane američke vlade u odnosu na Amazon, Apple, Facebook i Google, o čemu su još u subotu izvijestili WSJ i Washington Post  , a jučer i Reuters.

Zanimljivo je da se američki predsjednik Donald Trump u više navrata negativno obraćao upravo Amazonu i Facebooku, kao pobornicima teorije zavjere o „ruskom miješanju u američke izbore“. Ali tema o nužnosti jačanja kontrole nad IT tvrtkama posljednje se vrijeme se sve češće čuje i od strane brojnih američkih političara iz redova republikanaca ali i iz redova demokrata.

Zbog svega ovoga navedenim IT-divovima u slučaju utvrđivanja kršenja zakona (a vjerojatno ga istražiteljima ne bi bilo teško pronaći) prijete kazne u visini od milijardi dolara, ili nužnost podjele („razbijanja“) svoga poslovanja.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like