Nevladina organizacija Amnesty International objavila je da ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog zbog njegova ranijeg mrzilačkog govora više ne smatra tzv. zatvorenikom savjesti, no ustraje na njegovu oslobađanju jer ga se progoni po političkim motivima.

“Amnesty International odlučio je da Alekseja Navaljnog zbog njegovih ranijih izjava više neće smatrati zatvorenikom savjesti”, osobom koju se progoni zbog uvjerenja suprotnih vlastima, naveo je AI.

“Neki od tih komentara koje je Navalnji iznosio javno, mogu se smatrati mrzilačkim govorom, što je protivno definiciji zavorenika savjesti kako je shvaća Amnesty”, dodaje organizacija u odgovoru agenciji France presse čime je potvrdila informacije u ruskom tisku.

Za Amnesty International ta kategorija označava osobu koja nije bila nasilna ili nije zagovarala nasilje nego je pritvorena zbog svojih vjerskih ili političkih uvjerenja ili zbog toga što ta osoba jest – primjerice zbog njezine spolne orijentacije, etničke pripadnosti, društvenog porijekla, boje kože, spola i slično.

Ističe da će se “nastaviti boriti za slobodu” tog najpoznatijeg ruskog oporbenog vođe.

Navaljni (44), je u zatvoru od sredine siječnja po povratku iz Rusije nakon više mjeseci liječenja u Njemačkoj gdje se oporavljao od trovanja za što on optužuje Kremlj kao nalogodavca.

Zatim ga je ruski sud osudio na dvije i po godine zatvora po optužbama za pronevjeru iz 2014., a on optužbe odbacuje kao politički montirane.

Navaljni je od 2000-ih godina sudjelovao u više mimohoda Ruskog marša, godišnjeg okupljanja skupina krajnje desnice ili monarhista i tada se služio nacionalističkim i rasističkim rječnikom u kritikama migranata iz središnje Azije ili muslimanskih republika Ruskog Kavkaza.

Kada je postao vodeći oporbeni političar Kremlju, Navaljni je odbacio takav govor koji je opravdavao potrebom da se obrati svim razinama oporbe predsjedniku Vladimiru Putinu.

Odluka Amnesty Internationala izazvala je val kritika Navaljnijevih saveznika koji ocjenjuju da je ta nevladina organizacija popustila pred kampanjom koje je cilj oklevetati ga.

Leonid Volkov, koordinator Navaljnijeva stožera za ruske regije, ocijenio je na Twitteru da organizacija Amnesty “guta govna i to joj se sviđa”.

Ivan Ždanov, ravnatelj Fonda za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, bio je ozbiljniji i ocijenio je da su “sramotni” kriteriji koje Amnesty određuje za status zatvorenika savjesti.

Sovjetski borbeni zrakoplovi, sa sjedištem u tadašnjoj Istočnoj Njemačkoj, bili su naoružani atomskim bombama i pripremljeni za “neposrednu uporabu”, dok je Moskva pripremala svoje snage za eventualni početak rata s čitavim NATO savezom 1983. To su, između ostalog, najnoviji detalji koji su se pojavili o tadašnjem “ratnom strahu”, koji je se ogledao u činjenici da su se dvije strane nalazile na rubu velikog sukoba, a sve zbog vrlo ozbiljnog nesporazuma, piše američki medij The Drive u članku Thomasa Newdicka, pozivajući se na nove deklasificirane dokumente State Departmenta.

Neposredni razlog za sovjetsku pripremu za početak atomskog rata bile su velike vježbe NATO saveza pod nazivom Able Archer 83, koje su, u  kombinaciji s drugim globalnim napetostima u tom trenutku hladnog rata, Sovjeti pogrešno protumačili kao istinsku pripremu za sveobuhvatni napad.

Autor navodi kako je u prošlosti bilo poznato da su simulacije nuklearnog rata kroz vježbe Ablea Archer izazvale ozbiljnu uzbunu među čelništvom Moskve. Budući da su se ove vježbe koristile scenarijem temeljenim na nuklearnom napadu na Varšavski pakt, lako je shvatiti kako je, ako se namjere pogrešno shvate, situacija vrlo brzo mogla postati izuzetno opasna.

Scenarij vježbe Able Archer 83 počeo je hipotetičkim napadom neprijateljskih snaga u Europi 4. studenog, nakon čega je NATO stavljen u opću uzbunu. Virtualni neprijatelj pokrenuo je uporabu kemijskog oružja 6. studenog. Sama vježba počela je 7. studenoga i trajala je pet dana. Temeljila se na simuliranom prijelazu s konvencionalnog i kemijskog rata na nuklearnu razmjenu. Realizam je bio toliki da su među uključenima bili i tadašnja  britanska premijerka Margaret Thatcher i zapadnonjemački kancelar Helmut Kohl.

Vidljiv je i potpuno neizmijenjeni tekst visokog američkog obavještajnog časnika, general-bojnika Leonarda Perrutsa.

Prema tim podacima, 2. studenog 1983. 16. zrakoplovna armija SSSR-a smještena u DDR-u stavila je svoje zrakoplove u povećanu borbenu spremnost. Zrakoplovi, opremljeni nuklearnim oružjem, trebali su uništavati neprijateljske ciljeve u prvoj liniji.

Prema izvješću predsjedničkog savjetodavnog vijeća za obavještajnu službu (PFIAB), reakcija SSSR-a i Ministarstva unutarnjih poslova na vježbu Able Archer bila je bez presedana.

“1983. godine mogli smo slučajno dovesti svoje odnose sa Sovjetskim Savezom na rub nuklearnog rata”, zaključio je PFIAB.

Ovdje bismo nužno naglasili slijedeće: zanimljiv je tajming objave ovih deklasificiranih podataka u kontekstu sadašnjih globalnih geopolitičkih trvenja između SAD-a odnosno NATO saveza i Rusije. Pri tom ne treba isključiti namjeru za njegovu objavu baš sada i s viših instanci u Washingtonu s obzirom kako su SAD u drugoj polovici prošle godine ponovno počele sa sličnim „vojnim igrama“ na tlu Europe: konkretno, vojnim vježbama koje simuliraju nuklearni sukob s Rusijom na području SR Njemačke. Također u ovom kontekstu treba podsjetiti i na nedavnu javnu objavu planova NATO saveza za preventivni vojni napad na rusku baltičku enklavu Kalinjingrad  o čemu smo pisali i mi na ovom portalu (vidi poveznicu ispod teksta), koji uključuje eliminaciju ruskih ofanzivnih raketnih sustava Iskander (koji mogu nositi nuklearnu bojevu glavu i čiji je domet oko 500 kilometara), kao i protuzračnih sustava S-400 Triumf, uz nanošenje šteta ruskoj Baltičkoj floti, eliminaciju kopnenih snaga te posljedično zauzimanje čitavog teritorija te enklave. Sve se ovo, također, medijski odvija upravo u vrijeme aktivnih razgovora o pitanju nuklearnog razoružanja, o čemu smo, između ostalog, i danas izvijestili objavljujući govor ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova na Ženevskoj konferenciji o razoružanju iz srijede, 24. veljače.

Objave deklasificiranih tajnih dokumenata State Departmenta gore spomenutog tipa, iz razdoblja hladnog rata, očito imaju za cilj i hlađenje prejako „usijanih glava“ koje svoj, po čitavo čovječanstvo opasni i suludi „ples po žici“ u ritmu „ratničkih bubnjeva“ plešu već previše dugo, dok su kočnice za njegovo zaustavljanje pritom sve slabije i slabije.

Zoran Meter: SAD I RUSIJA NA RUBU NUKLEARNOG RATA

 

 

Iranska središnja banka objavila je kako očekuje da će Južna Koreja odmrznuti najmanje milijardu dolara iranske imovine, piše RT.

Južna Koreja je zamrznula 7 milijardi dolara iranske imovine zbog američkih gospodarskih sankcija Iranu.

“Na sastanku s južnokorejskim izaslanikom, istaknuli smo kako bi Iran mogao koristiti svoje resurse”, kazao je novinarima u srijedu guverner Iranske središnje banke (CBI) Abdolnaser Hemmati.

“Velika šteta je nanesena Islamskoj Republici. Korejci su sami zatražili i (došli) reći da žele platiti iransku imovinu, a mi smo im pokazali kako to učiniti “, dodao je .

Seoul je također potvrdio u ponedjeljak da će odmrznuti dio sredstava.

Podsjetimo, početkom siječnja Iran je zatočio južnokorejski tanker navodno zbog kršenja protokola o zaštiti okoliša, a Seoul je tada poručio da je riječ o ucjeni zbog zamrznute iranske imovine. Nakon mjesec dana Iran je oslobodio južnokorejski tanker.

Viši pokrajinski sud u Celleu u saveznoj pokrajini Donja Saska osudio je u srijedu propovjednika koji je slovio kao glavni predstavnik terorističke Islamske države (IS) u Njemačkoj na deset i pol godina zatvora.

37-godišnji Abdualaziz Abdulah A., poznatiji pod propovjedničkim imenom Abu Valaa, osuđen je zbog pripadnosti terorističkoj organizaciji Islamska država te pomoći u pripremanju teških zločina uperenih protiv ustavnog poretka Njemačke.

„Abu Valaa je djelovao kao predstavnik Islamske države u Njemačkoj, utjecao je na radikalizaciju mnogih mladih ljudi te financijski pomagao njihov odlazak u borbe u redovima Islamske države u Siriji i Iraku“, rekao je predsjednik sudskog vijeća Frank Rasenow.

Dvojica njemačkih preobraćenika koji su preko ove skupine otputovali u Irak su nakon toga počinili samoubilačke napade s mnogobrojnim žrtvama.

Kontakte s Abu Valaaom je održavao i Anis Amri, koji je počinio teroristički napad na Božićni sajam u Berlinu 2016.

Abu Valaa je rođen u Iraku i bio je osnivač i voditelj Njemačkog islamskog kruga Hildesheim (DIK), koji je zbog protuustavnog djelovanja 2017. zabranjen. Sam Abu Valaa od 2016. sjedi u istražnom zatvoru.

Zajedno s Abu Valaaom osuđene su još trojica pripadnika scene okupljene oko DIK-a za širenje mržnje i podrške mladim islamistima pri odlasku u borbe u redovima IS-a. Oni su osuđeni na kazne zatvora od četiri i pol do osam godina.

Jedan od njih, čiji stan u Dortmundu je služio kao džamija i okupljalište radikalnih islamista, posjeduje i srpsko državljanstvo

Jadranska fasada, gorski prag, slavonska ravnica, krška složenost, perialpska povezanost, bogatstvo rijeka, razvedena obala s obalnom linijom dužine 5790 km, poluotočna izloženost moru, otočna brojnost i posebnost (ima ih 1185, a geografski se dijele na 718 otoka, 389 hridi i 78 grebena), krška i dolomitska geološka osnova, sredozemna blaga klima, kontinentalni unutarnji klimatski prijelazi, dinarski lanci, planinski kontinentalni i otočni vrhovi, krška polja, ponornice, podmorski izvori, bočate rijeke, jezera, špilje, vrtače i sva čuda prirodna svedena su na samo 56.578 km2 bez uključivanja akvatorija

Velikom je brzinom i s puno tereta na leđima svjetske i hrvatske populacije protutnjala godina stara 2020., dok se najave nadolazeće 2021. prema svim prethodnim zbivanjima uglavnom svode na očekivanja, vjerovanja, nadanja, želje neponavljanja prošlogodišnjih virusnih, potresnih, zdravstvenih, ratnih, gospodarskih, političkih, društvenih, migracijskih, financijskih, radnih i inih zbivanja. Malo je onih koji će za minulu godinu potvrditi osobno zadovoljstvo u situaciji kada je našu Zemlju i praktički svu njezinu ljudsku populaciju poharala pandemija s još puno nepoznanica i kada su socijalna i ostala zatvaranja postala svakodnevica sasvim suprotna od ustaljenih socijalnih pravila slobodnih ljudi.

Malobrojna se zadovoljstva u takvom okruženju punom nesigurnosti i razdvajanja ne mogu drugačije nego pripisati političkoj, diplomatskoj, gospodarskoj i financijskoj sebičnosti, na kojoj niti jedna vrsta modernizma ne može počivati niti se iz nje može graditi izvjesna budućnost sigurnih, slobodnih i razvojnih društava. Ovakve se vrste sebičnosti u kriznim vremenima poput ovih pandemijskih relativno lako mogu pretvarati političkim i financijskim polugama u kontrolirani sustav ili bolje reći kontroliranu društvenu matricu, uz zadržavanje matričnog matematičkog značenja uređenosti njezinih polja, redova i uredno složenih brojeva. Upravo je to pretvaranje ljudskih jedinki u brojeve i statističko slaganje nizova i zakonitosti bez šire uvjetovanosti i obilježilo odlazeću godinu. Najgore od svega što su svi ti statistički nizovi i trendovi prevladavajuće bili vezani uz smrtnost ljudske populacije pa se njihov nastavak i u godini koja slijedi ponajmanje želi.

Novogodišnje želje

Neizvjesnost sadašnjosti sasvim očekivano istu nosi i u nadolazećim vremenima pa nam je razum u svim razmatranjima, rješavanjima i planiranjima zasnovan na znanstvenom pristupu potreban više nego u nekim drugim sličnim situacijama kada negativnosti nisu bile primarno vezane uz smrtnost. Isti nam razlog nalaže da se sada ne bi trebalo samo osvrtati na prošlogodišnje negativnosti vezane uz krive prosudbe, odluke i ljude, već bismo u duhu blagdanskom svima oko sebe trebali zaželjeti pozitivna zbivanja i ozračja u kojima bi najveće strahove trebalo ostaviti u 2020. ili općenito u prošlosti. Samo što za to nisu dovoljne samo naše želje ni pozitivna vjerovanja, nisu dovoljne ni naše blagdanske molitve niti jasna spoznaja o potrebama, slabostima i mogućnostima sve dok upravljači matricom, odnosno našim svakodnevnim životima, ne shvate kako njihove političke, diplomatske i materijalne pozicije nisu nasljedna svojina s kojom se odmiču od većinskih i objektivno potrebnih želja i nužnih promjena u 2021. godini.

Blagdanske radosti u tradicijskim civilizacijskim vrijednostima imaju posebno značenje jer su želje prema drugima uglavnom uvijek lijepe, pozitivne, iskrene i upućuju se prema svima u svom svakodnevnom okruženju. Otklon od svakodnevice koja opterećuje mnoge izvan ili ispod političkog zamagljenog oblaka, za blagdanskih je dana mogući obrazac postupanja kakav je jednostavno i lako primjenjiv u cijelom razdoblju vladanja.

Obrazac postupanja

Kad su blagdanske želje obrazac postupanja:

1.               Kada se razumije i prihvati drugačija vladajuća uloga od primjenjivane u Hrvatskoj.

2.               Kada se krizno razdoblje i njegove posljedice dijele po puno osnova s ostalima ugroženima.

3.               Kada ustaljenu sebičnost zamijeni blagdanska dobrota.

4.               Kada vam nije svejedno promatrati svakodnevnu patnju i životnu borbu drugih oko sebe.

5.               Kada pojedinačni ili grupni stranačko/partijski interesi nisu prevladavajuće mjerilo.

6.               Kada se spustite na zemlju sa svojih političkih i diplomatskih visina i hodate ponosno među ljudima.

7.               Kada ne mislite kako ste na političkim i diplomatskim pozicijama samo zbog toga nešto posebno.

8.               Kada prihvatite kako drugi mogu znati više od vas.

9.               Kada odustanete od izbora pojedinaca na pozicijama po osobnom doživljaju i osobnim relacijama.

10.            Kada napustite obrazac ponašanja i vladanja po kojem samo vi možete pravilno prosuđivati.

11.            Kada drugačija politička razmišljanja ne doživljavate isključivo kao neprijateljska.

12.            Kada prihvatite društvenu i političku realnost kako niste nezamjenjivi, trajni i predodređeni.

13.            Kada postanete svjesni kako su drugi prije vas bili puno važniji u stvaranju hrvatskog društva i hrvatske države.

14.            Kada svojim postupcima i odnosom pokažete kako nastavljate idealizam svih poginulih za novo hrvatsko društvo.

15.            Kada uvažavate hrvatske povijesne civilizacijske vrijednosti.

16.            Kada prihvatite kako bavljenje politikom nije najvažnija djelatnost niti mjerilo značenja.

17.            Kada se država ne shvaća kao stranačko/partijska svojina kojom možeš raspolagati po vlastitim željama.

18.            Kada nastavljaš nadogradnju započetu oslobađanjem zemlje i prihvatiš idealizam s početka.

19.            Kada temeljiš svoje političke odluke na znanstvenim postavkama i hrvatskim nacionalnim potrebama.

20.            Kada prihvatiš ukupno bogatstvo hrvatske populacije rasute svijetom i na tome temeljiš razvoj.

21.            Kada slijediš sportske dosege i obrazac njihova postizanja.

22.            Kada ne usmjeravaš Hrvatsku prema potrebama i interesima drugih.

Blagdanske želje

Misli u blagdanskim vremenima pune dobrote, radosti, mira, snage, ljepote i životne radosti prema drugima moguće je  usmjeriti s istom zanosom i prema prostoru i društvu u kojima je zacrtan životni put. Njihova vrijednost, uređenost i razvojnost u hrvatskim društvenim i prostornim okvirima trebale bi biti primarni interes svima, a različitosti su pritom samo dodatno bogatstvo. Vrlo često u političkim javnim nastupanjima upravo je to jedinstvo, zajedništvo ili kako već nazvali taj primarni interes, jedan od osnovnih ciljeva, samo što se do njega slabo ili vrlo teško dolazi dok postoji politički otklon od spomenutih blagdanskih želja.

Hrvatski je državni prostor posebno geografsko bogatstvo sve više prihvaćano i potvrđivano na europskoj i svjetskoj razini dolaskom i impresijom velikih faca na istočnojadranska ljetovanja i neočekivanim sportskim uspjesima relativno i apsolutno malobrojne hrvatske populacije. Upravo su spoj prostornih i društvenih posebnosti i njihova gotovo idealistička povezanost u prosječnim gospodarskim, financijskim, političkim i sličnim uvjetima, temelj mogućih uzdizanja na nedostižne razine za puno razvijenije sredine. Zato su popratni zaključci tih razvijenijih poput čudo, senzacija, nemoguća misija, neočekivan uspjeh, posebno zajedništvo, jedinstvena povezanost, povijesni doseg, izraziti talent, osobnost, genijalnost, emotivni naboj i slično postali već konstanta.

Jadranska fasada, gorski prag, slavonska ravnica, krška složenost, perialpska povezanost, bogatstvo rijeka, razvedena obala s obalnom linijom dužine 5790 km, poluotočna izloženost moru, otočna brojnost i posebnost (ima ih 1185, a geografski se dijele na 718 otoka, 389 hridi i 78 grebena), krška i dolomitska geološka osnova, sredozemna blaga klima, kontinentalni unutarnji klimatski prijelazi, dinarski lanci, planinski kontinentalni i otočni vrhovi, krška polja, ponornice, podmorski izvori, bočate rijeke, jezera, špilje, vrtače i sva čuda prirodna svedena su na samo 56.578 km2 bez uključivanja akvatorija.

Svjetska posebnost

Hrvatska mediteranska razvedena obala s otočnim blagom u vapnencu i dolomitu i s mediteranskom klimom, posebnim načinom života i bogatstvom flore i faune neosporno je europska i svjetska posebnost. Prostor stalnih povijesnih izazova i poželjne kontrole iz praktički svih susjedstva uza sve je vojne i političke pritiske ostao hrvatsko identitetsko i svako drugo bogatstvo. Poput povijesne nagrade za ustrajnost, pogotovo pokazane na dubrovačkom primjeru apsolutno svjetske prepoznatljivosti po nasljeđu i identitetskom očuvanju.

I što u blagdanskom ozračju poželjeti takvoj zemlji u novoj 2021. godini i godinama koje slijede, čija je posebnost uz brojne povijesne izazove uvijek mogla zadiviti svakog putnika namjernika? Zemlji koja može ljepotom i sportskim dosezima dosegnuti svjetski i europski vrh, radnom odgovornošću svojih iseljenika podizati gospodarstva drugih zemalja, pojedincima u znanosti pokazivati nove mogućnosti, plavetnilom mora i neba očarati svakog gosta, slavonskom ravnicom prehraniti kontinent, predziđem braniti ostale i očuvanjem identiteta pokazivati put drugima.

Poželjeti više od nabrojenih posebnosti gotovo i nije moguće, ali je zato moguće i potrebno poželjeti pomak s europskog dna na koje smo zasjeli po puno gospodarskih, financijskih, demokratskih, radnih, demografskih, obrazovnih, znanstvenih, socijalnih, egzistencijalnih i sličnih egzaktnih statističkih parametara. Opet na iznenađenje drugih i s nevjericom kako je moguće da takva zemlja nije u stanju napraviti pomak i barem slijediti put i iskustva drugih, već mirno promatrati odlazak svoje mladosti, silna blokiranja svoje populacije, političko prisvajanje njezinih vrijednosti poput svojine, demografsko nestajanje i pretvaranje hrvatskog društva u zatvorenu političku matricu s kontroliranim okvirom i bez unutarnjih pomaka.

Poželimo Hrvatskoj političku vlast koja će prihvatiti blagdanske želje kao obrazac postupanja ili barem promjene u njoj (vlasti) kojima će pokazivati poželjan smjer dosegu sportskih uzdizanja. Koja ostavljaju velike tragove u hrvatskom društvu. Čineći ga boljim.

 

 

 

S obzirom na raskid Ugovora o uništenju projektila srednjeg i kratkog dometa (INF), Moskva ostaje pri svom prijedlogu da se to oružje ne raspoređuje u regijama u kojima ih Washington neće rasporediti, izjavio je u srijedu, 24. veljače, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u svom video obraćanju sudionicima Ženevske konferencije o razoružanju.

“Osiguravanje suzdržanosti u raketnoj sferi u kontekstu raskida Ugovora o INF-u i dalje je najvažnije pitanje”, kazao je.

“Ruski prijedlog ostaje valjan: nećemo raspoređivati ​​takve kopnene rakete u regijama u kojima neće biti raspoređena slična sredstva proizvedena u SAD-u. Pozivamo zemlje NATO-a da poduzmu slične uzajamne korake. Naši specifični prijedlozi o mjerama uzajamne provjere dobro su poznati“, naglasio je šef ruske diplomacije.

Rusija je otvorena za multilateralni dijalog o nuklearnom raketnom razoružanju sa svim zemljama i tražit će uključivanje svih država s vojnim nuklearnim sposobnostima, uključujući Veliku Britaniju i Francusku, u ovaj proces, kazao je dalje Lavrov i dodao kako bi se dijalog „trebao voditi konsenzusom, uz poštivanje legitimnih interesa svih strana i uz njihov pristanak.”

Izjavio je kako Rusija „neprestano zagovara … formulu da u nuklearnom ratu ne može biti pobjednika i da se on nikada ne smije dozvoliti”.

Podsjećamo: u siječnju 2021. godine SAD i Rusija su potpisale sporazum o produljenju važenja Ugovora o strateškom ofanzivnom naoružanju (START 3), a najavljuju se pregovori i o daljnjem razoružanju.

Nije nikakva tajna koliko turski sustavi protuzračne obrane S-400 Triumf, kupljeni od Rusije, snažno opterećuju ionako i bez toga dovoljno složene američko-turske odnose. O tome svjedoči i vijest koju je u srijedu, 24. veljače, objavio američki Bloomberg.

On navodi kako su Sjedinjene Države pozvale Tursku da ne kupuje novu seriju ruskih protuzračnih raketnih sustava S-400 i da odustanu od aktiviranja onih, već ranije kupljenih. To je od Ankare zatražilo američko Ministarstvo obrane zbog postojanja izvješća da turska vlada pregovara s Moskvom o isporuci druge serije sustava S-400.

“Ponovno pozivamo Tursku da ne forsira daljnju isporuku S-400. … Vjerujemo da su oni (ruski protuzračni sustavi) nespojivi s (američkim lovcima) F-35 , a Turskoj je još uvijek zabranjen pristup ovom programu. Opet pozivamo Ankaru da ne aktivira (već kupljene) S-400“, izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Podsjećamo: turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je 15. siječnja kako će Ankara i Moskva krajem tog mjeseca razgovarati o pitanju turske nabave druge serije ruskih protuzračnih sustava S-400.

“Završili smo posao oko isporuke prvog kompleta S-400, a sada nastavljamo dijalog s Rusijom o drugom kompletu”, izjavio je turski predsjednik (vidi poveznicu ispod teksta).

 

Top tema: Erdogan najavio vrijeme razgovora s Moskvom o novoj nabavi ruskih sustava S-400

 

 

 

Njemačko i izraelsko ministarstvo obrane potpisali su ugovor po kojemu će Izrael opskrbiti njemačku vojsku obrambenim sustavom Trophy, koji proizvodi izraelska tvrtka Rafael, piše Jerusalem Post.

Jedan od najefikasnijih obrambenih sustava (sustavi aktivne zaštite) na svijetu koristit će tenkovi njemački tenkovi Leopard 2.

Navedeni sustav već koriste izraelski tenkovi Merkava Mark IV i oklopna vozila Namer APC.

Veliki projekt modernizacije opreme za vojsku vrijedan 130 milijardi dolara, koji je prošloga mjeseca najavio indijski premijer Narendra Modi, privukao je brojne vojne kompanije, piše Nikkei.

Program je predstavio ministar obrane Rajnath Singh, a cilj je, kroz osam godina, modernizirati indijsku vojsku.

Prethodno je pak Indija povećala sredstva u vojnom proračunu namijenjena za kupovina oružja za čak 19 posto, što je najveće povećanje u posljednjih 15 godina.

Između ostalog Indijsko će zrakoplovstvo nabaviti 114 lovaca, pri čemu se za lukrativne ugovore, vrijedne ukupno 25 milijardi dolara, natječu Boeing, Lockheed Martin, SAAB i MiG.

Analitičari smatraju da su pogranični sukobi s Kinom na Himalajima natjerali Indiju na povećanje vojnog proračuna, koji je desetljećima iznosio manje od tri posto BDP-a, piše Nikkei.

 

Objavljujemo tekst kojeg nam je danas poslao srpski aktivist i bloger Slobodan Martinović u svezi aktualne teme s objavom kontroverznog filma „Dara iz Jasenovca“ u Srbiji, koji je uzburkao strasti i u Hrvatskoj i u toj nama susjednoj zemlji. Autor teksta se s pravom pita, kome je i zašto u ovom trenutku trebao jedan takav film, koji, osim što za učinak ima porast međusobne mržnje ničemu drugom niti ne služi. Uostalom, evo teksta kojeg prenosimo u cijelosti, bez prijevoda na hrvatski jezik – i radi autentičnosti i s obzirom na njegovu razumljivost:

„Još reč dve o “Dari”

Na fejzbuku sam napisao post:

Kome je trebao film Dara iz Jasenovca, šta je bio cilj. Jasno mi je šta se desilo u Jasenovcu,  dovoljno sam informisan. Ako je bio cilj da podstaknu mržnju kod običnih ljudi, dosta nam je više trovanja, kada ćemo početi živeti. Na ovim prostorima mržnja se koristi da bi se vladalo masama.
Izdvajam tri reakcije onako kako su napisane, i sa gramatičkim i slovnim greškama autora:

Ljiljana Jovicic (https://bitovik.us18.list-manage.com/track/click?u=8277905023b3cc7f514d39058&id=33f10f9117&e=00e8880c4c)
“Vama komunistima i ne treba film o srpskim žrtvama. Vi širite bratstvo i jedinstvo sa ustašama” !

Srboslav Ćebedžić“Nevladina organizacoja. SOROŠEVA”

Zoran Ruzic

“Kako te nije bre sramota i stid svoih godina .Zbog takvih kao ti i slicnim tebi vi neznate ni svoje poreklo i svoje korenove a kamo li da objasnite svojoj deci i svoim unucadima sinosnji prizor .SRAM TE BRE BILO I STID SVOIH GODINA”.

Aleksandar Vučić je sa ovim filmom postigao cilj, da jedni druge još više zamrzimo. Što ne snimi film o Belivuku, Jovanjici, Krušiku, helikopteru, itd. Pakleni tim koji je okupio Vučić ima zadatak da na dnevnoj osnovi smišlja raznorazne gadosti kako bi vladao što duže.

O Jasenovcu sve znam, imam dužno poštovanje prema žrtvama. Svedoci smo nažalost zadnjih trideset godina da se samo obeležavaju pogromi. Oni su pokrivalica političarima da prikriju korupciju, lopovluk za sve ove godine.

Nisu mi jasni ni pojedini građani da nasedaju na iste  manipulacije od strane političara. Da li se ponekad zapitaju kako žive, kada su bili zadnji put na moru, da li decu mogu školovati, jesu napunili frižider, itd.

U redu je da imamo suprotna mišljenja ali nije u redu da se mi međusobno mrzimo zbog njih.”

Centar za istraživanje u politici Argument.

www.bitovik.org.rs

 

 

 

Prema navodima poljske podružnice njemačkog medija Deutsche Welle kršćani masovno napuštaju crkvu, pri čemu se u svojim zaključcima taj medij bazira na analizi stanja u Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Poljskoj. Ovaj je fenomen opći trend, posebno primjetan u europskim katoličkim sredinama.

Egzodus katolika u Njemačkoj rezultat je skandala oko kölnske nadbiskupije kardinala Rainera Wielke, koji je optužen za skrivanje slučajeva seksualnog uznemiravanja od strane svećenika u svojoj nadbiskupiji. Uz to, što je posebno vrijeđalo vjernike, nije htio objaviti stručno mišljenje o ovom pitanju, navodi se u tekstu.

„Trenutačno stanje u nadbiskupiji Köln uistinu je zapanjujuće, ali to je samo simptom trenda koji se nastavlja u cijeloj zemlji već nekoliko godina, a koji pogađa i katoličku i evangelističku crkvu. 2019. godine preko pola milijuna vjernika, po 250 000 iz svake crkve, počinilo je otpadništvo u Njemačkoj. To je bila rekordna godina”, navodi DW.

Stanje je sve gore i u jednoj Italiji, gdje je smješten i Vatikan kao središte katoličanstva i koji tradicionalno ima veliki utjecaj na talijansko društvo. Tako DW prenosi riječi torinskog religijskog sociologa Francesca Garellija, koji je posvetio posebnu analizu fenomenu udaljavanja Talijana od Katoličke crkve pod znakovitim naslovom “Narod bez vjere”. On zaključuje kako trećina Talijana sebe smatra ateistima, a samo petina redovito pohađa crkvene službe.

U Španjolskoj su sve češći slučajevi da članovi vjerskih zajednica traže uklanjanje njihovih imena iz župnih knjiga iz razloga zaštite podataka, što se može smatrati svojevrsnim izlazom iz crkve. Uz to, u nizu španjolskih gradova ljevičari koji su došli na vlast pokrenuli su demontažu katoličkih križeva, objašnjavajući to “uklanjanjem simbola Francovog režima” jer su ih frankisti koristili kao spomen na one koji su pali u građanskom ratu na strani diktatora Franca. Međutim, prema španjolskom udruženju kršćanskih pravnika, takve su odluke čin neprijateljstva prema kršćanima.

I u tradicionalno jednoj od najkatoličanskijih  europskih zemalja, u kojoj se preko 90 % građana izjašnjavaju kao katolici – Poljskoj, stanje po ovom problemu sve je gore. Autor teksta  navodi kako je u tom smislu bolje bilo čak i u vrijeme Narodne Republike Poljske (socijalističke).  “Usprkos tome (što su i danas, u vrijeme koronakrize crkve u Poljskoj punije vjernicima nego u ostalim dijelovima Europe, op. GN.), Katolička crkva u Poljskoj ne igra ulogu koju je imala tijekom trajanja Poljske Narodne Republike, kada su mnogi Poljaci na sudjelovanje u bogoslužju gledali kao na čin protivljenja komunističkim vlastima. Poljska danas postaje sve svjetovnija ”, navodi poljska redakcija Deutsche Wellea.

Studija Varšavskog instituta za demografiju, provedena u ljeto 2019. godine među studentima, pokazuje kako se njih svega 55% smatra vjernicima, dok se sredinom 90.-ih godina prošlog stoljeća tri četvrtine poljske mladeži izjašnjavalo kao vjernici.

 

Zamjenik turskog ministra vanjskih poslova Yavus Selim Kiran kazao je, na Odboru za ljudska prava UN-a, da Turska neće priznati “ilegalnu aneksiju Krima”, prenosi Anadolu.

UN nije uspio očuvati međunarodni mir i poredak u slučaju “ilegalne aneksije Krima” koju Turska “nije i neće priznati”, kazao je u utorak, na sjednici Odbora za ljudska prava UN-a o Krimu.

Kiran je kazao da je, od ruske aneksije Krima 2014., pogoršan položaj Krimskih Tatara.

“Danas, vođe tatarske zajednice ne mogu ući u svoju povijesnu domovinu. Neopravdane pravne procedure i ilegalna zatvaranja usmjerena protiv Krimskih Tatara intenziviraju se”, kazao je.

Turska u međunarodnoj areni nastupa kao zaštitnik turkijskih etničkih skupina pa tako i Krimskih Tatara, s kojima povijesno ima dobre odnose.

Međunarodna bi zajednica trebala učiniti više da zaštiti prava Krimskih Tatara kazao je Kiran.

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen rekla je da bi rado primila cjepivo AstraZenece u trenutku kad dužnosnici nastoje osigurati da ne propadnu doze cjepiva kojemu su Nijemci neskloni.

Njezina izjava uslijedila je usred rastućih zabrinutosti da su nepovoljni komentari vodećih europskih dužnosnika, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, usporili cijepljenje jednim od tek tri odobrena cjepiva u EU.

Macron je ranije u veljači rekao da je Velika Britanija preuzela rizik prebrzom autorizacijom AstraZenece. Njemačka službena studija također je otkrila da cjepivo, iako je učinkovito, ima više nuspojava nego njezina dva glavna suparnika.

“Primila bih cjepivo AstraZenece bez razmišljanja, poput proizvoda Moderne i Pfizera/BioNTecha”, rekla je von der Leyen za Augsburger Allgemeine.

Podrška AstraZeneci dolazi mjesec dana nakon što je Komisija ušla u oštru raspravu s AstraZenecom zbog navoda da je britansko-švedska tvrtka pri isporuci cjepiva dala prednost Britaniji nad EU-om, što tvrtka odbacuje.

Komisija je na meti kritika zbog sporog uvođenja cijepljenja u 27 članica bloka i kritičari je optužuju da nije uspjela na vrijeme osigurati opskrbu cjepivima kako bi se okončala pandemija koja razara europsko gospodarstvo.

U Njemačkoj, u kojoj se preferira cjepivo Pfizer/BioNTech, raste broj neiskorištenih doza cjepiva AstraZenece pa se političari i dužnosnici natječu u predlaganju načina da ta cjepiva ne propadnu.

Berlinska senatorica za socijalna pitanja Elke Breitenbach rekla je da neiskorištene doze treba podijeliti 3000 beskućnika koji žive u gradskom kriznom smještaju.

“Ne bismo trebali zaboraviti one koji iza sebe nemaju glasni lobi”, rekla je Breitenbach za Funk Media Group.

Ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer ranije je rekao da neiskorištena cjepiva trebaju ići policiji.

Nakon što je jučer afganistanska vojska priopćila kako se u južnoj regiji Kandahar strani borci, uključno i pripadnici Al-Qaide i pakistanski i čečenski islamisti bore zajedno s talibanima protiv vladinih snaga, danas je stigla reakcija iz talibanskog pokreta.

Prema navodima afganistanskog medija Ariana News, vodstvo talibana naložilo je da se u njihove postrojbe više ne uključuju islamistički militanti iz inozemstva i da im se ne pruža utočište. Talibani koji prekrše naredbu bit će “otpušteni” a takve postrojbe raspuštene.

“Svim vlastima i mudžahedinima naloženo je da nitko ne smije primiti strane skupine u svoje redove niti im dati azil. Ako netko poduzme takvu radnju… oni (mudžahedini) bit će smjesta otpušteni, navodi se u priopćenju. “Njihove skupine bit će raspuštene i prebačene u vojno povjerenstvo na daljnje kažnjavanje.”

Ovi su događaji uslijedili nakon što su, nakon mjesec dana prekida, u glavnom katarskom gradu Dohi nastavljeni mirovni pregovori između predstavnika vlade u Kabulu i radikalnog talibanskog pokreta početi u rujnu prošle godine.

Noć prije, glasnogovornik talibana iz Dohe Mohammad Naim na svom je tvitu izjavio kako je na sastanku „istaknuta potreba za nastavkom dijaloga“ i da je stranama naloženo „da sastave dnevni red za nastavak sastanaka“.