100 godina rusko-turskih diplomatskih odnosa. Erdogan: ruska potpora Turskoj je „nezaboravljiva“!

Foto: dailysabah.com

3. lipnja Rusija i Turska obilježile su 100. godišnjicu uspostave međusobnih suvremenih diplomatskih odnosa, iako oni datiraju još iz drevnih srednjovjekovnih vremena iz doba Otomanskog i Ruskog Carstava.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova upravo je tu – dugotrajnu povijesnu diplomatsku povezanost dviju zemalja, i naglasilo u svom priopćenju, dodavši, kako je ova obljetnica sada povezana s posve novom etapom razvoja međusobnih odnosa poslije raspada dvaju carstava.

Naveden je i široj javnosti prilično nepoznat podatak o tome, kako je „Sovjetska Rusija bila prva zemlja u svijetu koja je priznala vladu Velikog turskog sabora, utemeljenog kao rezultat nacionalne borbe turskog naroda za slobodu protiv stranih intervencionista“. Podsjeća se kako je „3. lipnja 2020. g. narodni povjerenik za vanjske poslove Ruske Socijalističke Federtivne Sovjetske Republike (RSFR) Georgiy Checherin poslao predsjedniku turskog parlamenta Mustafi Kemalu Ataturku brzojav s prijedlogom „žurne uspostave diplomatskih i konzularnih predstavništava“.  Upravo se taj dan službeno i uzima kao polazna točka diplomatskih odnosa dviju zemalja.

U 20. stoljeću rusko-turski odnosi, oslanjajući se na čvrste temelje dobrosusjedstva, međusobne suradnje i uvažavanja interesa druge strane, odoljeli su mnogim iskušenjima, navodi se dalje u tekstu ruskog MVP. „Danas ti odnosi doživljavaju rast po čitavom nizu smjerova, čvrsto se izdižu na novu razinu strateškog partnerstva, predstavljajući važan čimbenik učvršćenja regionalne stabilnosti i sigurnosti. Čestitamo našim turskim partnerima ovu važnu godišnjicu“, stoji u priopćenju ruskog MVP.

Sa svoje strane službena je Ankara također naglasila njezinu važnost. Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavushoglu, komentirajući ovu godišnjicu, izjavio je za tamošnju televiziju 24 TV slijedeće:





„U razdoblju Hladnog rata mi smo težili očuvanju dijaloga s Moskvom na određenoj razini, istupali i istupamo za razvoj veza uz oslanjanje na načela uzajamne koristi i uvažavanja.“ Pritom je turski šef diplomacije kazao kako čak i u Libiji, gdje Ankara i Moskva podržavaju različite strane u sukobu, dvije zemlje ulažu zajedničke napore za osiguranje primirja. „Takve zajedničke inicijative ne nanose štetu niti jednoj od strana“, naglasio je Mevlut Cavushoglu.

O važnosti rusko-turskih odnosa i značaju 100. godišnjice uspostave međusobnih diplomatskih veza govorio je i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan početkom siječnja ove godine, kada je s ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Istanbulu sudjelovao na svečanom otvaranju ruskog plinovoda „Turski tok“, čija je jedna od dviju cijevi namjenjena turskom tržištu. Erdogan je tada podsjetio na stotu godišnjicu rusko-turskih odnosa, ali i naglasio kako su oni počeli još puno ranije, u vrijeme Osmanlijskoga carstva, pismom sultana Bajazida II. ruskom caru Ivanu III. kojim se poziva na normalizaciju odnosa dvaju naroda i carstava, i taj trenutak, kazao je Erdogan, Turska smatra početkom razvoja tursko-ruskih odnosa koji već traju oko 500 godina. Dvije države sada imaju golemu važnost na geografskoj karti Euroazije i ona je značajna za sve zemlje i narode, kazao je turski vođa. Sva potpora koju je Rusija dala Turskoj „je nezaboravljiva“, izjavio je Erdogan, naglasivši, kako i u „teško doba Hladnog rata Rusija i Turska nisu činile niti dozvolile bilo što, što bi narušilo dobrosusjedske odnose dviju država i naroda“.

Komentari

komentar





You may also like