15 tisuća Amerikanaca je ostalo u Afganistanu

Čak 15 000 Amerikanaca ostalo je u Afganistanu nakon što su talibani zauzeli zemlju, rekli su u utorak službenici Bidenovog ureda članovima Senata, prenosi Reuters.

Dva zaposlenika Senata potvrdila su da su tu brojku dobili na sastanku kojeg su vodili dužnosnici nacionalne sigurnosti i obrane. Washington Post prvo je izvijestio da je zaposlenicima rečeno da se između 10 000 i 15 000 američkih građani nalazi u toj zemlji.

“Talibani su nas obavijestili da su spremni osigurati siguran prolaza civilima do zračne luke, a mi ih namjeravamo da to tako i ostane”, rekao je novinarima u utorak u Bijeloj kući savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. “Provlačimo ljude kroz ogradu, svrstavamo ih u redove i ukrcavamo ih u avione, ali dinamika se mijenja iz sata u sat”, rekao je.

Zaposleni u Senatu tvrde da im je rečeno kako vojska SAD-a nema plan evakulirati građane koji se nalaze izvan Kabula zbog talibanskih punktova, rekla su dvojica pomoćnika.

Osim toga, američka vlada je u ponedjeljak priopćila da je spremna povesti više od 20 000 Afganistanaca koji su kandidati za specijalne imigrantske vize (SIV). Nije jasno kako to planiraju izvesti s obzirom da imaju problema evakuirati i svoje građane.

Do sada je evakuirano oko 3200 američkih građana i oko 2000 Afganistanaca u nešto više od 20 letova vojnim transportnim avionima C-17.





Komentari

komentar

You may also like