16 tisuća članova kurdske stranke zatvoreno je ili uhićeno u Turskoj?

Britanski Guardian piše kako se članovi Narodne demokratske stranke (HDP) koja predstavlja Kurde suočavaju sa sve većim progonom u Turskoj.

“Odvjetnik sam od vojnog puča 1980. i nisam vidio tako okrutno ponašanje kao kod AKP-ove vlade (Erdoganova Stranka pravde i razvoja) u ovim godinama”, kazao je za Guardian kurdski odvjetnik i političar Hasip Kaplan.

“Za vrijeme prethodnih državnih udara mogli smo barem braniti naše klijente na sudu. Danas vlada pokušava kontrolirati neovisne odvjetničke komore, a suci bez iskustva postavljaju se na visoke položaje. Ovo su teški dani”, dodaje Kaplan.

Turske su vlasti naime zatvorile i/ili smijenile od lokalnih izbora krajem ožujka 2019. najmanje 59 od 65 gradonačelnika HDP-a. U zatvoru se pak nalazi već više od četiri godine (presuda još nije donijeta) predsjednik HDP-a Selahattin Demirtas, koji je bio i kandidat za predsjednika Turske.  Nedavno je bivša parlamentarka HDP-a Leyla Guven osuđena na više od 22 godine zatvora zbog terorizma. Članove HDP-a turske vlasti često osuđuju zbog terorizma, odnosno navodne povezanosti s Kurdistanskom radničkom partijom (PKK) koja se desetljećima oružano bori protiv turskih vlasti.

HDP je jedina kurdska parlamentarna stranka u Turskoj, a na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila je 11, 70 posto glasova (izborni prag je čak 10 posto).

Kaplan navodi da su turske vlasti uhitile ili zatvorile oko 16 tisuća članova HDP-a, pri čemu su mnogi uhićeni nakon neuspjelog državnog udara 2016.





Ipak, piše Guardian, prema nedavnoj anketi Metropolla čak 29 posto Kurda glasalo bi za Erdoganov AKP na izborima, dok bi ih 32 posto glasalo za HDP.

Komentari

komentar





You may also like