2. MEĐUNARODNI ENERGETSKO-BANKARSKI FORUM EU-EUROAZIJA: GEOPOLITIČKE ENERGETSKE PERSPEKTIVE, SPLIT, 27.-28. RUJNA

Nakon prošlogodišnjeg uspjeha i više nego očekivanog interesa od strane medijske javnosti, kao i pohvala domaćih i inozemnih stručnih krugova glede organizacije i odabranih i obrađenih tema, i ove se godine, 27. i 28. rujna, u Splitu (hotel Cornaro), održava Drugi međunarodni energetsko-bankarski forum „Europska unija-Euroazija: Geopolitičke energetske perspektive“. Forum organizira Institut za europske i globalizacijske studije (INEGS / http://www.inegs.com). U odnosu na prošlu godinu, kada je naglasak tj. fokus interesa na Forumu stavljen isključivo na energetiku, ove je godine energetici pridodana i tema bankarstva i financija, što je izuzetno bitno s aspekta potencijalnih ulaganja, sklapanja poslova i td. budući da će u radu foruma sudjelovati domaći i strani stručnjaci i predstavnici tvrtki i iz tog izrazito važnog sektora.

Ovaj se stručni skup održava u vremenu izraženog suparništva interesa vodećih čimbenika međunarodnih odnosa, koji snažno utječu na geopolitičko preslagivanje na globalnoj razini. Prostor Europe i Euroazije teško se može razdvojiti, budući da je zemljopisno i civilizacijski sama Europa (i EU) zapravo dio Euroazije. Tako je i veliki francuski predsjednik, Charles de Gaulle, imao viziju jedinstvene Europe koja bi se prostirala od Atlantika do Urala i kao takva postala najutjecajnija svjetska sila i „odlučivala o sudbini svijeta“, (de Gaulle, Strasbourg, November 1959).

Euroazija je, danas, jedna od najdinamičnijih regija u svijetu u kojoj živi 75% svjetske populacije, koja raspolaže s tri četvrtine svjetskih izvora energenata i ostvaruje više od 60% svjetskog BDP. Na prostoru Euroazije nalaze se neke od najdinamičnijih i najutjecajnijih zemalja svijeta (šest najvećih potrošača vojne opreme i naoružanja), od kojih su Rusija i Kina ozbiljni pretendenti za svjetski primat. Zbog ogromne potrošnje energije u razvijenim državama, ali i onim u razvoju, uz rastući deficit energetskih rezervi u svijetu, kao i pratećih predviđanja poremećaja u ponudi, opskrbi i transportu nafte i prirodnog plina, pitanje energetske sigurnosti postavljeno je na agendu međunarodne zajednice kao prvorazredno političko pitanje i najveći globalni izazov. Novu energetsku krizu obilježava veliki rast potražnje za energijom, a zaoštravanje političkih napetosti između vodećih čimbenika međunarodnih odnosa često je posljedica nove geopolitike koja se oblikuje kroz nastojanja velikih sila za uspostavom nadzora nad izvorima nafte i plina, i putovima njihovog prijenosa.

U tom kontekstu odnosi Zapada i Rusije, Europske i Euroazijske unije imaju uspone i padove, dok diskurs o energetici dobiva prepoznatljivu geopolitičku dimenziju koja se snažno reflektira na prilike u jugoistočnoj Europi, time i u Republici Hrvatskoj. Rivalstvo velikih sila, trgovinski „plinski ratovi“ prijeteći ugrožavaju najvrijednije europsko naslijeđe – sedamdeset godina mira, gospodarskog prosperiteta i tehnološkog napretka, međusobne povezanosti i ovisnosti, tolerancije i multikulturalnosti, zajedničke obrane i sigurnosti.

Forum, koji je na tragu intenzivnog političkog dijaloga s Rusijom, i ove se godine održava pod pokroviteljstvom Ureda predsjednice RH, Kolinde Grabar Kitarović. Na Forumu će se okupiti članovi akademske zajednice, predstavnici ministarstava i Hrvatske gospodarske komore (HGK), domaći i inozemni stručnjaci za energetiku, predstavnici naftnih tvrtki, kao i financijskih korporacija i poduzetnika, a s ciljem uspostava novih znanstvenih i poslovnih kontakata, organizacije rasprave o mogućnostima ulaganja, poticanja suradnje i dogovaranja poslova.  Forum je fokusiran na energetski potencijal Euroazije i njezin utjecaj na interese EU, s posebnim osvrtom na kaspijsku regiju, u kojoj su značajni energetski igrači „nove velike geopolitičke igre“ Azerbajdžan i Kazahstan.

Energetski trendovi i tendencije u Euroaziji u novom geopolitičkom kontekstu, energetski izazovi u 21. st., i prilike za energetsku suradnju Hrvatske i zemalja Euroazije, teme su panela prvog dana (27. rujna). Skrećemo pozornost na sadržaje drugog dana Foruma (28.09.), na kojima će paneli „Zajednički bankarsko-gospodarski interesi hrvatskih i ruskih gospodarstvenika“, i „Mogućnost podrške zajedničkim investicijskim projektima u području energetike, te malog i srednjeg poduzetništva“, vjerujemo, privući pozornost hrvatskih poduzetnika.
I ove godine u radu Foruma aktivno će sudjelovati i analitički stručnjaci portala Geopolitika News dr. sc. Jadranka Polović i Zoran Meter, što nam je velika čast i zbog čega se i ovoga puta zahvaljujemo organizatoru i prof. dr. Anđelku Milardoviću osobno.

(Program konferencije dostupan je na mrežnim stranicama Instituta za europske i globalizacijske studije http://interef.eu/program-foruma.)

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like