44. dan rata u Ukrajini

Danas je 44. dan rata u Ukrajini. Ruske snage nastavljaju granatirati ukrajinske gradove na jugu i istoku zemlje, a nastavlja se i njihovo napredovanje prema strateški važnom gradu Izjumu, objavljuje medij N1.

Glasnogovornik ruskog Ministarstva obrane general Igor Konašenkov na sinoćnjoj redovitoj medijskoj konferenciji govorio je o tijeku ruske vojne operacije. Prema njegovim riječima, jučer poslijepodne navođenim zračnim raketama uništeno je veliko skladište raketnog i topničkog oružja u blizini sela Nimirovskoye, u regiji Odesa. Zrakoplovna oprema ukrajinske vojske također je uništena na vojnom aerodromu Kanatovo u regiji Kirovograd, kazao je Konašenkov, čije riječi prenose ruski državni mediji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da su razaranja koja su otkrivena u gradu Borodjanka, koji je ukrajinska vojska ponovno zauzela, gora od onoga što je viđeno u Buči, gradu nedaleko od Kijeva.

Napadi jačaju na istoku zemlje, gdje je granatirana željeznička postaja u gradu Kramatorsku i kada je više desetaka osoba poginulo, a puno ih je ranjeno. Obje strane, ukrajinska i ruska – međusobno se optužuju za taj napad, izvršen balističkom raketom kratkog dometa Točka-U. Gradonačelnik tvrdi da je u trenutku napada oko 4.000 ljudi čekalo vlak te da u blizini kolodvora nema vojnih ciljeva koji su mogli biti meta napada. Ruska strana tvrdi da se radilo o ljudima kojima je prethodno osigurana evakuacija iz grada zbog intenziviranja borbi.

Britanska agencija BBC navodi kako vjeruje da je Rusija reorganizirala svoje vojno zapovjedništvo za operaciju u Ukrajini i da čelnu dužnost preuzima iskusni general, koji je vodio i rusku operaciju u Siriji – Aleksandar Dvornikov. On je zapovjednik ruske Južne vojne oblasti. Njegovim imenovanjem na zapovjednu dužnost očekuje se „poboljšanje cjelokupnog zapovijedanja i kontrole”, rekao je anonimni izvor za spomenuti britanski medij.

Rusi na ovaj način žele poboljšati koordinaciju između različitih postrojbi, budući da se njima ranije zapovijedalo odvojeno.





Komentari

komentar

You may also like