57. dan rata: Ukrajina izgubila 42 sela u Donjeckoj oblasti, ruska vojska sve bolje koordinirana

Ruske snage zauzele su u četvrtak 42 sela u istočnoj regiji Donjecku, ali bi ih Ukrajina mogla ponovno osloboditi, rekla je novinarima pomoćnica predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika, prenosi Reuters.

“Danas je 42 sela dodano na popis okupiranih. To je na štetu regije Donjecka”, rekla je Olena Simonenko. “To se dogodilo danas i moguće je da će ih naše snage sutra osloboditi”.

Druga visoka ukrajinska dužnosnica je rekla da se nacionalna vojska suočava s “vrlo teškom bitkom” protiv brojnijih i bolje naoružanih ruskih snaga, prenijela je agencija Interfax Ukraine.

Što se tiče sjevera Ukrajine, Glavni stožer njihovih oružanih snaga objavio je danas da je došlo do “značajnog smanjenja kretanja” ruske vojne opreme na bjeloruskoj granici.

Ukrajinska vojska je podijelila najnovije događaje iz rata koji traje 57 dana. Napisali su da je Rusija nastavila svoje operacije u istočnim regijama Ukrajine kako bi uspostavila punu kontrolu nad Donjeckom i Luganskom oblasti. Glavni stožer piše, nadalje, kako se “nastavljaju raketni i bombaški napadi na vojnu i civilnu infrastrukturu diljem Ukrajine”. “Neke jedinice bjeloruskih oružanih snaga nastavljaju izvršavati zadaće pokrivanja ukrajinsko-bjeloruske granice u regijama Brest i Gomel”, dodaje se. Napominju da je Rusija “pokušala preuzeti punu kontrolu nad Mariupoljem” i da su ruske snage “nastavile izvoditi zračne napade i pokušaje napada na područje morske luke i tvornice Azovstal”. Dalje tvrde da su “samoproglašene okupacijske vlasti najavile mobilizaciju muškaraca” u Hersonskoj oblasti i da je “prema dostupnim informacijama planiran takozvani ‘referendum’ 1. svibnja u dijelu regije Herson koji je okupiran od Rusije, dok je periodu od 2. do 10. svibnja planiran ‘popis’. Mještanima je zabranjeno kretanje između naselja”, piše Glavni stožer, a prenosi AA.

Ruske snage napreduju u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas prema Kramatorsku, koji je i dalje gađan raketnim napadima, objavilo je Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva danas. Ruski ratni zrakoplovi pružaju blisku zračnu potporu ofenzivi i pokušavaju potisnuti i uništiti ukrajinsku protuzračnu obranu, navodi se.





Zanimljivo je da je BBC prenio neimenovane “zapadne dužnosnike” koji kažu da vide znakove koji pokazuju da se ruska vojska rješava nekih problema koje je imala u prvim tjednima invazije na Ukrajinu. “Činjenica da pokušavaju napredovati duž užih linija znači da su zapovijedanje i kontrola vojske bolji”. No dužnosnici kažu da Rusi još uvijek napreduju u dugim konvojima na cestama, što znači da su i dalje ranjivi na napade. Ukrajinski vojnici, kažu zapadni dužnosnici, “se nastavljaju boriti na vrlo pametan i vrlo učinkovit način”. Neke od ruskih logističkih linija još su prilično dugačke (osobito južno od Harkova) i izložene napadima sa zapada. Dužnosnici kažu da je Vladimir Putin “još uvijek u poziciji da pobijedi”, s nizom mogućih ishoda, od kojih se nijedan ne očekuje brzo. Zapad se priprema za održavanje vojne potpore Ukrajini “kroz produljeno razdoblje sukoba u možda ostatku ove godine”. Uspješna ruska kampanja u Donbasu je moguća i, u najgorem slučaju, to bi Ruse moglo navesti da ponovno razmotre neke od svojih prijeratnih ciljeva, poput Kijeva i Odese”, prenosi BBC.

Alex Vershinin, nedavno umirovljeni američki vojni časnik, koji je u prošlogodišnjem članku ispravno predvidio mnoge probleme ruske logistike i opskrbe, rekao je za Grid da će tih problema biti manje u ovoj novoj fazi rata. Istaknuo je kako ruske snage djeluju bliže željeznicama na koje se oslanjaju za opskrbu. Donbas je također mnogo prikladniji za ruski topnički stil borbe, kaže. “Ako pogledate bitke za Kijev, to su bile urbane bitke u kojima su Ukrajinci imali prednost poznavanja terena i brojčano su nadmašili ruske snage. To je Ukrajincima dalo prednost u bliskoj borbi. Donbas je otvoreno područje. To su ogromni travnjaci. Tamo nema načina da se sakrijete”, tvrdi američki analitičar.

Volodimir Zelenski rekao je da je Moskva odbila prijedlog za primirje na pravoslavni Uskrs, ali je dodao da i dalje gaji nade u mir, prenosi Al Jazeera. Nešto ranije tijekom dana je izjavio da Ukrajini treba 7 milijardi američkih dolara na mjesec kako bi nadoknadila gospodarske gubitke zbog rata. Zelenski se videovezom obratio forumu Svjetske banke i rekao da globalna zajednica mora odmah isključiti Rusiju iz međunarodnih financijskih institucija i pozvao sve zemlje da odmah prekinu odnose s Moskvom. Rekao je da je ruska blokada luka na Crnom moru blokirala ukrajinski izvoz, ugrozivši svjetsku prehrambenu sigurnost. Predsjednik Svjetske banke David Malpass rekao je da šteta na ukrajinskim zgradama i infrastrukturi iznosi do sada gotovo 60 milijardi američkih dolara te da u tu cifru nisu uključene gospodarske štete od rata.





Komentari

komentar

You may also like