69 država pred UN-om objavilo da ne žele zadirati u škakljiva “unutarnja” pitanja Kine

Skupina od 69 zemalja na zasjedanju Vijeća Ujedinjenih naroda za ljudska prava jučer u Ženevi usprotivila se iskorištavanju pitanja ljudskih prava za miješanje u unutarnja pitanja Kine, prenosi CGTN.

U ime ovih zemalja, predstavnici Kube su pred vijećem kazali kako su pitanja Xinjianga, Hong Konga i Tibeta unutarnji poslovi Kine. Odbacuju politizaciju pitanja ljudskih prava, dvostruke standarde i miješanje u kineske unutarnje stvari pod izlikom ljudskih prava. Nudeći zajedničku izjavu, Lisandra Astiasaran Arias, savjetnica stalne misije Kube pri Uredu UN-a u Ženevi, rekla je da su poštovanje suvereniteta, neovisnosti i teritorijalnog integriteta svih zemalja i nemiješanje u unutarnje poslovi suverenih država temeljne norme koje uređuju međunarodne odnose. Sve strane bi se trebale pridržavati ciljeva i načela Povelje UN-a, te podržati načela univerzalnosti, nepristranosti, objektivnosti i neselektivnosti, rekla je Astiasaran Arias.

Kinu su podržali Iran, Rusija, Venezuela, Pakistan, Srbija i brojne afričke zemlje. Zajednička izjava koju je pročitala predstavnica Kube je odgovor na izjavu Nizozemske, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih država u kojoj su izrazili svoju “ozbiljnu zabrinutost”  zbog ugrožavanja ljudskih prava u kineskoj autonomnoj regiji Xinjiang kada je u pitanju muslimanska manjina Ujgura. Kineski stalni predstavnik pri Uredu UN-a u Ženevi Chen Xu rekao je da je Vijeće za ljudska prava postalo “sve više politizirano i konfrontirano”, a “dezinformacije su postale sve češće”.

Komentari

komentar

You may also like