80% Amerikanaca smatra pogrešnim politički smjer svoje zemlje

Istraživanje javnog mišljenja, koje su 100 dana prije američkih predsjedničkih izbora proveli agencija Associated Press (AP) i istraživački centar NORC, o tome, što američki građani misle o političkom smjeru njihove zemlje, pokazalo je zabrinjavajuće podatke po aktualnog čelnika SAD-a Donalda Trumpa.

Naime, čak 8 od 10 Amerikanaca smatra kako Sjedinjene Države idu u pogrešnom smjeru, što je najniži takav pokazatelj u svo vrijeme Trumpovoga mandata.

Samo je 32% Amerikanaca zadovoljno načinom na koji se sadašnja administracija bori s epidemijom koronavirusa, dok svega njih 38% misli kako se gospodarstvo nalazi u dobrom stanju. Za usporedbu, u siječnju 2020.g. takvo je mišljenje imalo čak 67% ispitanika. Ali pandemija Covid-19 i njezine ekonomske i socijalne posljedice očito su učinile svoje.

Sada je samo pitanje percepcije kako će na sve to reagirati sami birači na predsjedničkim izborima koji se održavaju početkom studenog: hoće li oni ove probleme, kroz koje prolazi američko društvo, emocionalno sankcionirati kažnjavanjem Trumpa, ili će, suprotno tome, biti imati racionalniji pristup i shvatiti ih, prije svega, kao rezultat prirodne stihije s obzirom na brojne pozitivne pokazatelje u društvu koji su bili vidljivi nakon prve tri godine Trumpovoga mandata – do pojave epidemije koronavirusa? Naravno, tu se onda mora izdvojiti onaj segment koji se odnosi na pitanje, je li se Trump na dobar način bori protiv koronavirusa koji je SAD pozicionirao na neslavno prvo mjesto u svijetu prema broju oboljelih i umrlih. Jer to pitanje ukazuje na Trumpovu (ne)spremnost za političku akciju u kriznim stanjima.

 

Komentari

komentar
You may also like