ACLU odbacuje prijedlog zakona o zaplijeni imovine ruskih oligarha za financiranje Ukrajine

Američka unija za građanske slobode (American Civil Liberties Union – ACLU) pomogla je ovog tjedna spriječiti prijedlog zakona koji bi predsjedniku Joe Bidenu omogućio konfiskaciju imovine ruskih oligarha i predaju tih prihoda Ukrajini. O tome piše američki medij The Washington Post.

Dužnosnici ACLU-a u utorak su kazali zastupnicima Kongresa kako bi taj zakon mogao biti u suprotnosti s Ustavom SAD-a jer ne dozvoljava osobama koje se nađu pod  ciljanim udarom osporavanje vladinih postupaka na sudu. ACLU upozorava da će tu mjeru (zakon), ako bi bio usvojen u predloženom obliku, vjerojatno ukinuti pravosudna tijela, što bi Rusiji omogućilo potencijalnu propagandnu pobjedu nad Sjedinjenim Državama.

Zakon – koji su predložili predstavnici Tom Malinowski (d, N.J.) i Joe Wilson (r, S.C.) – omogućio bi Bidenovoj administraciji zapljenu imovine vrijedne više od 5 milijuna dolara koja pripada Rusima koji su pod sankcijama američke vlade. Prema tom prijedlogu zakona, ta bi se imovina mogla prodati za gotovinu koja bi potom bila dana Ukrajini za vojnu i humanitarnu pomoć. Iznos tih sredstava mogao bi se kretati u milijardama dolara.

Istu vijest danas objavljuje i američki medij The Hill.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like