Aerodrom u Kabulu od danas ima novu proturaketnu obranu

“Novi sustav obrane iz zraka je aktivan u Kabulu danas od 2:00. Sustav se dokazao u svijetu kao koristan u odbijanju raketa i projektila”. kazao je Tariq Arian, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Afganistana za AFP. Afganistanska vlada nije htjela otkriti detalje o vrsti obrane ili o tome tko je postavio sustav.

Riječ je o aerodromu Hamid Karzai za kojeg je Erdogan prekjučer tvrdio da je postignut dogovor o turskom čuvanju i preuzimanju.

IS je ranije već preuzeo odgovornost za napade projektilima na vojni aerodrom Bagram.

Američka vojska je kroz godine boravka u Afganistanu postavila nekoliko proturaketnih i protutopničkih C-RAM sustava u svoje baze, uključujući i Bagram. Prije mjesec dana su SAD obećale ostaviti svoje C-RAM sustave u aerodromima u dogovoru s Turskom, prenosi AP. No, nije bilo govora o premještanju ili instaliranju novih sustava.

Najpoznatiji C-RAM sustav na svijetu je Iron Dome postavljen u Izraelu, a koriste se i američki Phalanx LPWS, njemački MANTIS ili kineski LD-2000.

Jedna od službenika vlade u Kabulu, Ajmal Omar Shinwari kazao je kako su sustav poklonili “strani prijatelji” te kako je riječ o “vrlo kompliciranoj tehnologiji. Za sada sustav koriste naši strani prijatelji dok mi pokušavamo razviti kapacitete za korištenje”, prenosi Yahoo News.





 

 

Komentari

komentar





You may also like