Afganistan: borbe talibana i otpora iz Panjšira prelile se u tri regije

Borbe između afganistanskih snaga otpora i talibana odvijaju se u regijama u različitim regijama Panjšir, Parwan i Baghlan, izvijestila je jutros novinska agencija Ashwaka, Kako prenosi novinska agencija, sukobi su započeli u utorak u 23:00 po lokalnom vremenu nakon napada talibana na uporišta otpora. Borbe još uvijek traju, a broj žrtava u ovom trenutku nije poznat.

Pripadnici talibana u utorak su tvrdili da su uspjeli zauzeti tri važne regije kao i planinske prijevoje i puteve u Panjšir te da će uskoro objaviti “potpunu pobjedu”. Kasnije su snage otpora iz Panjšira opovrgle ovu informaciju.

Prošli tjedan održani su prvi direktni pregovori Ujedinjene islamske fronte za spas Afganistana i delegacije talibana u gradu Charikar, administrativnom središtu provincije Parwan. Pričali su o uvjetima prekida sukoba, ali nije došlo do realizacije dogovora.

Iz protutalibanskog otpora tvrde da ne žele vladu koja samo deklarativno okuplja”simbolične predstavnike različitih etničkih skupina”. Žele postići formiranje doista uključivog upravnog tijela. Oružani otpor iz doline Panjšir vode  bivši potpredsjednik Amrullah Saleh i Ahmad Massoud, sin poznatog gerilskog zapovjednika Ahmada Shaha Massouda (1953.-2001.).

Komentari

komentar

You may also like