Afganistan: Civilima naređeno da napuste grad Lashkar Gah uslijed žestokih borbi

General Sami Sadat, koji vodi borbe protiv talibana u južnoj afganistanskoj regiji Helmand, zatražio je od ljudi da napuste Lashkar Gah, glavni grad regije i to što je prije moguće, prenosi BBC.

Jučer smo pisali o tome da se u borbu za Lashkar Gah uključilo i ratno zrakoplovstvo vlade u Kabulu te vjerojatno i ratno zrakoplovstvo SAD-a.

Najmanje 40 civila je ubijeno ovom gradu u posljednja 24 sata, prema izvješću UN-a. “Znam da vam je teško napustiti kuće. Teško je i nama, ali ako ćete biti premješteni na nekoliko dana, molim vas da nam oprostite”- poručio je general mještanima, a prenosi BBC.

Liječnik iz gradske bolnice tvrdi da im nedostaje prostora, lijekova i opreme.

General Sadat tvrdi da su borbe intenzivne te da neće dozvoliti da “niti jedan taliban izađe živ”. Ipak, Sadat je potvrdio da su izgubili značajan dio teritorija grada, ali da talibani neće moć održavati obranu i napad konzistentnom. S druge strane, talibani govore da su zauzeli skoro cijeli grad.

Ukoliko talibani zauzmu grad, to će biti prvi zauzeti glavni grad od 34 afganistanske regija. Borbe traju i za glavne gradove Kandahar i Herat koji su opkoljeni od strane talibana.





Komentari

komentar

You may also like