Afganistan: gerilski otpor iz doline Panjšir i dalje traje

Gerilski rat protiv talibana koji vodi pokret otpora u Afganistanu i dalje je postojan u dolinama sjeveroistočne provincije Panjšir i u susjednim okruzima provincije Baghlan, danas je izvijestio Abdul Latif Pedram iz pokreta otpora, prenosi TASS.

Izjavio je kako otpor kontrolira planinske doline i brda s obje strane glavne ceste kroz dolinu Panjšir. “Glavnu cestu kontroliraju talibani. Planinske doline s obje strane i brda ove doline pod kontrolom Nacionalnog pokreta otpora. Gerilski rat se nastavlja u dolinama Panjšira, kao i u četvrtima Andarab provincije Baghlan”, rekao je Pedram. Izvješća govore o najmanje dva sata intenzivne borbe sinoć blizu sela Zamankur u općini Anaba district.

Prema njegovim riječima, većinu okruga regije Panjšir ne kontroliraju talibani. “Talibani ne kontroliraju cijeli teritorij Afganistana “, dodao je. Glavni ciljevi pokreta otpora ostaju isti, a to je “formirati neovisnu nacionalnu vladu, otvorenu za sve”, zaključio je Pedram.

SSSR također nije mogao osvojiti dolinu kroz pet godina intenzivnih napada iz zraka i oklopnim vozilima. Svaki puta kada bi SSSR “osvojio” dolinu, borci bi se nakon nekoliko dana i tjedana spustili s planina i opet preuzeli svoj teritorij. Moguć je sličan scenarij ovog puta.

Nakon što su Sjedinjene Države objavile planove za povlačenje svojih trupa iz Afganistana, talibani su krenuli u veliku operaciju preuzimanja zemlje pod svoju kontrolu. Datuma 15. kolovoza talibanski borci uletjeli su u Kabul bez ikakvog otpora, a zatim je afganistanski predsjednik Ašraf Gani odstupio i pobjegao iz zemlje. Oni koji nisu spremni prihvatiti talibansku vlast udružili su se kako bi formirali pokret otpora u dolini Panjšir, predvođen Ahmadom Massoudom, sinom Ahmad Shah Massouda (1953.-2001.). Bivši potpredsjednik Amrullah Saleh, priključio se otporu i  poziva afganistansku javnost da podrži Massouda. Bilo je nekih informacija da su Massoud i Saleh pobjegli iz doline i da se nalaze u Tadžikistanu. Početkom rujna talibani su rekli da su preuzeli potpunu kontrolu nad Panjširom i drugim teritorijima Afganistana.

Komentari

komentar





You may also like