Afganistan: IS preuzeo odgovornost za jučerašnje razorne eksplozije u džamiji u Kandaharu

Teroristička grupa Daeš/ ISIS preuzela je kasno sinoć odgovornost za smrtonosni napad na džamiju u Afganistanu u kojem je poginulo najmanje 47 ljudi, a ranjeno na desetine u južnoj provinciji Kandahar. Napad na džamiju Fatimiya izvršila su dva bombaša samoubojice, navodi se u saopćenju koje je ta teroristička grupa proširila društvenim mrežama, prenosi AA.

Očevidac je za AFP rekao da je čuo tri eksplozije, jednu na glavnim vratima džamije, drugu u južnom području, a treću u dijelu gdje se vjernici umivaju prije molitve. Drugi svjedok je također rekao da su tri eksplozije potresle džamiju u središtu grada za vrijeme današnje molitve u periodu kada je džamija najposjećenija.

“Tužni smo što smo saznali da se u džamiji šijitskog bratstva u gradu Kandaharu dogodila eksplozija u kojoj je veliki broj naših sunarodnjaka ubijeno i ranjeno”, rekao je glasnogovornik talibanskog ministarstva unutarnjih poslova Qari Sayed Khosti. Pripadnici talibana blokirali su sve ceste koje vode do džamije u kojoj se dogodio napad. Eksplozija se dogodila nekoliko dana nakon što je sunitski IS/Daeš izveo bombaški napad na također šijitsku džamiju u sjevernom gradu Kunduz u kojem je poginulo najmanje 46 ljudi.

Komentari

komentar

You may also like