Afganistan: Otporu Talibanima priključio se SAD unatoč procesu povlačenja

Unatoč uspješnom početnom brzom napadu talibana na snage sigurnosti vlade u Kabulu, afganistanska vlada vraća u svoje ruke dio osvojenog teritorija. No, čini se da, do nedavno obeshrabreni, vojnici imaju američku podršku iz zraka.

Američki vojni službenik rekao je kako su u petak, nekoliko sati prije sastanka Bidena i afganistanskog predsjednika, dva američka drona napala pozicije talibana u sjevernom Afganistanu, prenosi Fox News.

Izvor tvrdi da je napad uspješan te su uništene pozicije u Baghlan i Kunduz regijama.

Iz američkog ministarstva obrane nisu htjeli komentirati svoje zračne napade, ali su objavili kako su zračne snage Afganistana izvršile napade u kojima je ubijeno 35 talibana, uključujući i tri zapovjednika Qari Jawad Hashemija, Haidari i Mawlawi Qadirja.

Osim toga, iz Kabula tvrde da su vratili kontrolu nad sedam općina u tri regije. Istodobno, izgubili su pozicije u tri općine. S obzirom na dinamiku koja se svakodnevno mijenja, može se zaključiti da je riječ o ratu punog razmjera.

Teške borbe odvijaju se u sjevernim regijama Baghlan, Kunduz, Faryab, i Sar-e-Pul.





Amerikanci su ovaj zadnji napad izvršili u polutajnosti i unatoč najavama i informacijama o sve bržem povlačenju. Vjerojatno su napad izvršili s nekih od brodova pete flote, najvjerojatnije nosača USS Ronald Regan jer je američko ministarstvo objavilo da su imali “operaciju” s tog broda 25.6., datumu koji odgovara napadu dronovima. Iz pete flote su već ranije najavili da će štititi SAD i saveznike u Afganistanu prilikom povlačenja.

 

Komentari

komentar





You may also like