Afganistan: Porast broja civilnih žrtava od 47%

UN-ova institucija zadužena za Afganistan (UNAMA) objavila je izvješće o opsegu žrtava rata u Afganistanu. U prvoj polovici 2021. ozlijeđeno je 5183 civila, od toga ih je 1659 ubijeno. Riječ je o porastu od 47% u odnosu na prvu polovicu prošle godine. Peti i šesti mjesec ove godine su najgori mjeseci po broju žrtava od 2009. od kada UNAMA vodi evidenciju.

“Preklinjem vođe talibana i afganistanske vlade da se osvrnu na mračan i zastrašujuć trend i razarajuće učinke na civile”- rekla je Deborah Lyons, UN-ova posebna izaslanica za Afganistan, a prenosi AP.

Za 64% smrti civila su zadužene protuvladine militantne frakcije. Talibani su zaslužni za 39% smrti, 9% ubojstava je počinio IS, a 16% nečasnih ubojstava počinile su ostale protuvladine paravojne skupine. Vladine snage su zadužene za 25% smrti civila, dok je 11% poginulo u unakrsnoj vatri, pa se počinitelj ne može utvrditi. Ovo je prva polovica godine u kojoj vojne snage zapada nisu sudjelovale u ubojstvima civila, vjerojatno zbog toga što su fokusirani na povlačenje.

Sukobi u Afganistanu ne jenjavaju. Talibanska strana tvrdi da drži većinu teritorija države i 90% graničnih prijelaza. Jučer je Pakistan opet “ugostio” 46 odbjegla vojnika od čega su 5 časnika afganistanske vlade nakon što su pobjegli od talibana i predali im pogranično naselje Chitral, prenosi Dawn.

Komentari

komentar





You may also like