Afganistan: provladine snage u protunapadu

“Borbe se odvijaju u 25 regija, a afganistanske snage ostvaruju dobar progres”- kazao je glasnogovornik afganistanske vojske (ANDSF), general Ajmal Omar Shinwari, a prenosi afganistanski TOLO News. Afganistan ima sveukupno 34 administrativne regije.

Shinwari tvrdi da su u prošlih tjedan dana ubili 1500 talibanskih boraca i da ih je oko 800 ranjeno. Riječ je o operaciji koja je krenula u petak ujutro, a iz Kabula tvrde da se na mnogim općinama opet vijori njihova zastava. Očekivano, talibani odbacuju ovakve tvrdnje.

Trenutno traju najžešće borbe u regijama Ghazni, Faryab i Takhar, a okršaji ulaze i u gradove koji su centri ovih regija. Normalan život stanovništva je nemoguć, a za lokalne medije tvrde da su posebno uplašeni noću kada se intenziviraju granatiranja. Nažalost, umiru i civili. Iz gradova Takhar i Ghazni mnogo ljudi je napustilo svoje domove.

Prije mjesec dana su talibani zauzeli bitan granični prijelaz između Uzbekistana i Afganistana. Riječ je o gradu Hairatan u općini Kaldar u regiji Balkh. On je bitna trgovačka riječna luka na rijeci Amu i granični prijelaz blizu kojeg se sastaju Afganistan, Uzbekistan i Tadžikistan. Afganistanske snage tvrde da su vratile pod kontrolu ovu općinu nakon intenzivnih borbi, prenosi ANI.

Komentari

komentar

You may also like