Afganistan slobodan od stranih vojnika, talibani i građani slave

Kasno sinoć smo objavili kako je i posljednji američki vojnik napustio teritorij Afganistana. Time je završena 20-godišnja američka operacija u toj zemlji. Nove afganistanske vlasti proglašavaju potpunu neovisnost, a Sjedinjene Države se pripremaju za političke posljedice neuspjele evakuacije. 

Američki državni tajnik Antony Blinken obratio se medijima u State Departmentu na temu evakuacije iz Kabula. Kazao je kako je to jedna od najtežih operacija u povijesti Sjedinjenih Država. Napomenuo je kako je 123 tisuće ljudi uspješno prebačeno iz Afganistana

“Bio je to veliki vojni, diplomatski i humanitarni događaj”, kazao je Blinken i zaključio kako je rezultat logistike i koordinacije u najtežim okolnostima izniman.

Glasnogovornik talibanskog  političkog ureda Mohammad Naim izjavio je da je Afganistan u potpunosti pod kontrolom talibana. Vojnici svih ostalih zemalja napustili su teritorij zemlje. “Naša je država postala slobodna i neovisna”, rekao je glasnogovornik talibana.

Talibani su više puta zahtijevali da se povlačenje SAD-a završi do 31. kolovoza. Sjedinjene Države učinile su to još ranije – nekoliko minuta prije ponoći 30. kolovoza. Talibani su zadržali oružje i opremu koju su napustili Amerikanci. Oni kontroliraju cijelu zemlju, osim provincije Panjshir, gdje je otpor aktivan .

Sinoć, 30. kolovoza, talibani su napali isturene stražarske položaje u Panjshiru, posljednjoj točki na karti Afganistana koja se i dalje opire njihovoj vlasti.
Snage nacionalnog otpora iz sjeverne pokrajine Panjshir, koje se nisu podložile radikalnom talibanskom pokretu, odbile su napad militanata na jednu od stražarskih postaja u zapadnom dijelu regije, izvijestio je TASS pozivajući se na  izvor iz pokrajine.

Snage otpora predvodi Ahmad Masud, sin Ahmad Shaha Massouda, nadimka “Panjširski lav”.  Ahmad Massoud poziva talibane, koji su preuzeli vlast u zemlji, da stvore decentraliziranu vladu, koja može uključivati ​​predstavnike svih snaga.

“Večeras su se talibani pokušali probiti do Panjshira kroz jednu od stražarskih ispostava, ali njihov napad je odbijen. Među talibanima ima mrtvih i ranjenih. Situacija u regiji trenutno je mirna”, rekao je sugovornik TASS-a.

Prema njegovim riječima, talibani su nedavno koncentrirali svoje snage oko Panjshira.

“Pregovarački proces ne donosi nikakve rezultate. Najvjerojatnije se talibani pripremaju za neprijateljstva i izvode svojevrsno izviđanje , dodao je izvor.

Dana 25. kolovoza Abdul Hafiz Mansour , koji predstavlja Panjshira u pregovorima s talibanima, izvijestio je o prvim izravnim pregovorima između predstavnika snaga otpora i talibanske delegacije u gradu Charikar (administrativno središte provincije Parwan). Prema njegovim riječima, strane su se dogovorile “da nastave dijalog o miru kako bi se izbjegao vojni sukob”.
 

 

 

Komentari

komentar

You may also like