Afganistan: Snažne ekplozije u džamiji u Kandaharu, desetci mrtvih

Eksplozije su tijekom današnje molitve razorile dio šijitske džamiju u gradu Kandahar na jugu Afganistana, ubivši najmanje 32 osobe, a ranivši 53 osobe, prenosi AA. Eksplozije su se dogodile tjedan dana nakon samoubilačkog napada na šijitske vjernike u džamiji u sjevernom gradu Kunduzu, a tada su odgovornost preuzeli iz IS-K.

Trideset dva tijela i 53 ranjenika do sada su dovezena u našu bolnicu”, rekao je liječnik u gradskoj bolnici za AFP. Drugi medicinski izvori i pokrajinski dužnosnik potvrdili su da je broj žrtava veći od 30, a najmanje 15 vozila hitne pomoći jurilo je na mjesto događaja i s mjesta događaja. Iz gradske bolnice su preko Facebooka uputili apel za doniranje krvi.

“Naše prve informacije pokazuju da se bombaš samoubojica raznio u džamiji”, rekao je lokalni talibanski dužnosnik za AFP pod uvjetom da ostane anoniman, dodajući da je pokrenuta istraga. Očevidac je rekao da je čuo tri eksplozije, jednu na glavnim vratima džamije, drugu u južnom području, a treću u dijelu gdje se vjernici umivaju prije molitve. Drugi svjedok je također rekao da su tri eksplozije potresle džamiju u središtu grada za vrijeme današnje molitve u periodu kada je džamija najposjećenija.

“Tužni smo što smo saznali da se u džamiji šijitskog bratstva u gradu Kandaharu dogodila eksplozija u kojoj je veliki broj naših sunarodnjaka ubijeno i ranjeno”, rekao je glasnogovornik talibanskog ministarstva unutarnjih poslova Qari Sayed Khosti. Pripadnici talibana blokirali su sve ceste koje vode do džamije u kojoj se dogodio napad. Eksplozija se dogodila nekoliko dana nakon što je IS/Daeš izveo bombaški napad na također šijitsku džamiju u sjevernom gradu Kunduz u kojem je poginulo najmanje 46 ljudi.

Inače, IS je radikalna paravojna sunitska organizacija. Šijitski muslimani su manjina u Afganistanu i čine oko 10% stanovništva. Većina šijita u Afganistanu su etnički Tadžici ili Hazari. Napadi bombaša samoubojica sugeriraju da je Afganistan daleko od države gdje je završeno ratno stanje. Nažalost, teško je bilo i očekivati mir nakon američkog povlačenja jer nije ostavljena nikakva stabilnost, a Afganistan je zadnjih 45 godina u, manje ili više, neprekidnom ratu.

Komentari

komentar





You may also like